Quim Capdevila rep la medalla d'or de Vic pel seu activisme i mestratge de xocolater

El guardonat, emocionat, remarca que el seu treball "no hauria estat possible sense les persones que m'han acompanyat durant aquests 83 anys"

Quim Capdevila, emocionat, després de rebre la medalla d'or de la ciutat de Vic
Quim Capdevila, emocionat, després de rebre la medalla d'or de la ciutat de Vic | Josep M. Montaner
30 de març del 2019
Actualitzat a les 10:18h
Quim Capdevila poeta, mestre xocolater i activista polític i social, va rebre aquest divendres la màxima condecoració que atorga l'Ajuntament de Vic: la medalla d'or de la ciutat. En un acte a la sala Joaquim Maideu de l'Atlàntida (amb gairebé 300 persones), Capdevila es va mostrar molt emocionat i va fer un discurs breu.

Va explicar que el reconeixement que valora el seu treball "des de l'àmbit personal, el cooperativisme i la lluita per la democràcia", "no hauria estat possible sense les persones que m'han acompanyat durant aquests 83 anys". Per això, remarcava que era una distinció "que aprecio, em dona goig i m'emociona". Capdevila va tancar la seva intervenció amb la cloenda d'Antoni Gutiérrez, secretari general del PSUC: "Companys i amics, salut i bon treball".

Un repàs de la seva trajectòria

Amics i coneguts de Capdevila van fer un repàs de la seva trajectòria abans de començar. Primer de tot, l'instructor de l'homenatge, Ton Granero va destacar que "una ciutat que homenatja en Quim, ho fa a tots els ciutadans" i que per a ell ha estat un "referent polític i humà". En aquest sentit, va apuntar les lluites compartides com l'antifranquisme i el camí ideològic que han compartit, des del federalisme cap a l'independentisme. En aquest sentit, va mostrar la seva preocupació pel ressorgiment del feixisme arreu del món i el judici als presos polítics. També va tenir un record per la vigatana exiliada a Suïssa Marta Rovira.
 

Toni Coromina, durant l'acte d'entrega a Quim Capdevila Foto: Josep M. Montaner


El periodista Toni Coromina va iniciar el repàs de la seva trajectòria fent èmfasi amb el seu vincle amb Vic, des de la seva infància, la seva formació en el món de la xocolata o la seva incursió en el món de la política.

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, també amic de Capdevila, va destacar que és "un gran creador, lluitador i divulgador". En aquest sentit va repassar la seva faceta de creador en el món de la xocolata, la seva lluita en el món de la política des del PSUC i l'Assemblea de Catalunya, i la projecció del seu coneixement arreu. "Ens falta seguir les seves petges de lluita, divulgació i solidaritat", concloïa.

L’editora Montse Ayats va destacar que era una "persona sàvia, generosa i lluitadora contra les injustícies". En aquest sentit, va apuntar que és un reflex de "l'esperit de l'Assembla i la lluita contra el règim i per la democràcia". Ayats va afegir que el reconeixement feia justícia "pel seu mestratge i per la lluita constant i convençuda".
 

Montse Ayats, durant l'acte de reconeixement a Quim Capdevila Foto: Josep M. Montaner


Per la seva banda, el gastrònom i fundador del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, va remarcar la seva figura com a xocolater i la seva "ànima creativa" en els projectes. "És un savi, visionari de la xocolata i compromès amb la societat, sempre a prop dels més febles", deia.

Finalment, la representant de la Escuela Latinoamericana y del Caribe de Chocolatería, Pastelería y Confitería, Jehanna Calle, va destacar la importància de la figura de Capdevila per posar en marxa i ajudar de forma solidària aquest centre de formació en el camp de la xocolata i bomboneria a Cuba. 

Segona medalla d'Erra en un any

Aquesta medalla ha estat la segona que s'entrega durant el mandat d'Anna Erra. L'anterior va ser per al poeta, dramaturg, traductor i assagista, pensador i activista cultural, Lluís Solà i Sala. L'alcaldessa de Vic va destacar que Capdevila es mereixia el reconeixement per "una vida intensa, lluitadora, crítica, coherent, justa i dolça com la xocolata". Erra va lloar la seva figura amb l'esperança que el seu "treball i compromís" es quedi com a relleu a la ciutat.

Durant l'acte es van poder sentir poemes de Segimon Serrallonga, Lluís Solà i Sala, Miquel Martí i Pol, Manolo Vázquez Montalbán, Raimon, entre altres, de la mà de Montserrat Grau i Anna Palomo . La música també va ser-hi present amb cançons popular interpretades per Rafael Subirachs.
 

Recupera el reportatge de Toni Coromina: «Quim Capdevila, mestre xocolater i activista polític»

Acte de concessió de la Medalla d'Or de la Ciutat de Vic a Quim Capdevila i Anfruns Foto: Josep M Montaner

Arxivat a