​El Bisbat de Vic aprova un protocol per protegir menors i persones vulnerables contra abusos sexuals

L'organisme eclesiàstic obre un canal de denúncia i crea una comissió interdisciplinar d’experts per atendre possibles casos i formar preveres i laics en contacte amb els menors

Redacció
29 de març del 2019
Actualitzat a les 12:56h
El Bisbat de Vic ha aprovat tres mesures concretes amb l’objectiu d’evitar situacions d’abús sexual en el seu àmbit d’actuació. En primer lloc, s’ha aprovat un protocol de bones pràctiques -inspirat en d’altres diòcesis com la d’Astorga (Lleó)- per prevenir, detectar i actuar davant abusos sexuals a menors i a persones vulnerables. Segons expliquen en un comunicat, el protocol ofereix criteris orientadors i procediments d’actuació bàsics davant de possibles casos, ja siguin comesos en l’àmbit de l’activitat pastoral o en l’àmbit familiar o escolar. D’altra banda, el bisbat també ha habilitat un correu electrònic per recollir denúncies i ha creat una comissió interdisciplinar d’experts per valorar i atendre casos i formar preveres i laics que estiguin en contacte amb menors.

El protocol de bones pràctiques s’implementarà a totes les parròquies del bisbat i s’adreça a tots els responsables de parròquia, grups pastorals, centres de formació, institucions i persones que treballen en l’àmbit educatiu i en la pastoral ordinària amb nens o adolescents de la diòcesi. Tal com marquen els protocols de l’Església de l’any 2010, davant un possible cas, es preveu que s’obrin dues vies: la penal i la de l’àmbit canònic. 

El correu electrònic acollida@bisbatvic.com s’ha habilitat com a canal d’acollida i de denúncia per tractar possibles casos. El bisbat es compromet a atendre amb confidencialitat totes les peticions que els arribin, que poden enviar-se de manera nominativa o anònima. També remarquen que hi poden contactar aquells persones que, havent patit un abús, vulguin que el bisbat els ofereixi un acompanyament humà o espiritual. 

La comissió interdisciplinar externa que s’ha creat està formada per cinc membres laics: una psicòloga clínica infantil i juvenil; una metgessa psiquiatra i docent; una advocada penalista i especialista en Compliance Penal; una mediadora familiar i una advocada, i un advocat especialista en dret canònic. 

La comissió tindrà la funció d’avaluar totes les denúncies que rebi el bisbat per determinar-ne els detalls i fer la denúncia civil (si la víctima no ho ha fet o assessorar-la com fer-ho) i la canònica. A més de fer-ne seguiment, assessorament i les actuacions per perseguir els delictes, acompanyarà les víctimes oferint-los l’ajuda que precisin. D’altra banda, la comissió també farà formació a tots els preveres i laics del bisbat que estan en contacte amb menors per a la prevenció, detecció i actuació d’abusos sexuals.
Arxivat a