Els pagesos d'Osona temen una caiguda en picat de la producció de cereal si no plou «immediatament»

Calculen que, a hores d'ara, han perdut un 30% de la collita

Josep Guitart ensenyant a quina alçada hauria d'estar ara el cereal, comparant-lo amb com es troba actualment
Josep Guitart ensenyant a quina alçada hauria d'estar ara el cereal, comparant-lo amb com es troba actualment | ACN
Redacció
27 de març del 2019
Actualitzat a les 10:50h
Tres mesos sense pluja i amb temperatures força per sobre de l'habitual. Aquesta situació ja comença a tenir conseqüències als camps de cereal de la Catalunya Central. Aquí, els pagesos asseguren que, si no plou en menys d'un mes, la campanya s'haurà de donar per perduda. Tal com explica el coordinador d'Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart, aquesta temporada el cereal s'ha hagut de plantar tard per culpa de l'excés de pluja de la tardor i, en canvi, ara que hauria de ploure, no ho fa. "Ens fa falta aigua immediatament", ha lamentat.

A la Catalunya Central, el cereal se sembra entre novembre i mitjans de desembre. Enguany, però, en el 90% dels casos, la sembra es va haver de fer "molt més tard" per l'excés de pluja que hi va haver a la tardor. "No podíem entrar al camp, deixàvem els tractors clavats fins al xassís negats d'aigua i els havíem de treure amb excavadores. Va ser un autèntic malson", ha recordat Guitart. 

Això ha fet que ara el cereal vagi molt endarrerit i la manca de pluges d'aquests darrers mesos ho està acabant de complicar: "els sembrats estan molt clars i minsos" i, a hores d'ara, encara que plogués, els pagesos ja estimen una pèrdua de la producció del 30% i, si la situació no es reverteix i no plou en menys d'un mes, "podríem arribar a no engegar les segadores". Això afecta tot el cereal, que en el cas de la Catalunya Central és, bàsicament, blat i ordi, però també colze, pèsols i farratges. 

50% menys de producció de palla 

Per altra banda, la sequera també afecta la palla, que aquest any ja té uns preus molt elevats. "Com que el cereal no farà la palla que és normal, pot ser que hi hagi manca d'aquest producte de cara a l'estiu", ha avisat. De fet, a hores d'ara ja es calcula que se n'ha perdut la meitat de la producció.