​Els veïns d'Alpens ja poden comprar els medicaments a la nova farmaciola del municipi

La farmacèutica de Montesquiu acaba d’obrir un espai que donarà servei tres dies a la setmana

La farmacèutica Núria Utgés a la zona de magatzem de la farmaciola, ubicada en un espai municipal.
La farmacèutica Núria Utgés a la zona de magatzem de la farmaciola, ubicada en un espai municipal. | ACN
Redacció
26 de març del 2019
Actualitzat a les 8:48h
Alpens té les farmàcies més properes a uns 12 quilòmetres de distància. Tot i disposar de servei de consulta amb un metge i infermera, fins ara, els ciutadans s’havien de desplaçar a Montesquiu o Sant Boi de Lluçanès per poder comprar les medicines que els havien receptat. Des de fa uns dies, però, aquesta dinàmica ha canviat i ja poden adquirir els medicaments, pesar-se o prendre’s la tensió en una petita farmaciola que la farmacèutica de Montesquiu ha obert en uns baixos municipals del carrer principal. La notícia ha estat molt ben rebuda al poble, “després de tants anys d’anar perdent serveis”, ha lamentat a l’ACN una de les veïnes, la Maria Dolors.

Alpens acaba de posar en marxa un nou servei que ha d’evitar desplaçaments entre la població, amb un gruix important de persones envellides. Fins ara, per anar a buscar els medicaments a la farmàcia els veïns feien servir els seus cotxes, aprofitaven els viatges d’altres veïns o, fins i tot, demanava a algú que els fes l’encàrrec. “Ara tot això es simplificarà”, ha destacat la farmacèutica, Núria Utgés, que explica que s’ha sentit molt ben acollida i emprèn el repte amb il·lusió. 

El procés per adjudicar la concessió del servei de farmaciola no és senzill, i la farmacèutica ha explicat que tot i tenir el projecte “molt ben estudiat”, la burocràcia ha estat un procés molt llarg. Amb tot, des del consistori li han posat moltes facilitats, ha destacat Núria Utgés. De fet, el local que li han cedit on té habilitada la farmaciola és de propietat municipal, concretament el lloc que ocupava l’antic consultori: un espai per l’atenció dels clients, un petit lavabo i un petit magatzem. 
 

La nova farmaciola d’Alpens, al bell mig del poble. Foto: ACN


Els productes que ofereix la farmaciola són els mateixos que es podrien trobar a la farmàcia d’Utgés a Montesquiu. “Hi ha exactament el mateix que en una farmàcia normal”, ha destacat. I quan manqui una medicina o algun producte de parafarmàcia el portarà de Montesquiu, ha assenyalat. 

Pel que fa als horaris, Utgés ha destacat la voluntat d’adaptar-se a les necessitats de la població i es revisaran en funció de la demanda. En principi, segons s’estipula a la concessió, l’obertura està marcada en onze hores setmanals distribuïdes en horari de dilluns a la tarda, divendres al matí -que coincideixen amb l’obertura del consultori-, i també dimarts al matí. 

Pel regidor de Sanitat, Lluís Reina, haver pogut guanyar un nou servei pel municipi és tot un èxit. “A Alpens cada vegada la població està més envellida i molts ciutadans tenen la necessitat d’accedir a la farmàcia”, ha explicat. La resposta, de moment, està essent molt bona. Reina creu que el fet d’haver guanyat un servei com aquest pot ajudar a arrelar la població al territori i que els habitants més joves no acabin marxant. Amb tot, el regidor ha lamentat la pèrdua de serveis bàsics que tenen poblacions com la seva com, per exemple, l’eliminació del servei de caixer. 

El model de farmaciola no està molt estès Osona, segons ha explicat Núria Utgés, tot i que hi ha municipis que ja en tenen, com Sant Miquel de Balenyà, Rupit o Perafita. El model, però, és més comú en zones com Lleida, amb moltes poblacions allunyades entre si. En aquests casos la farmaciola és una manera d’apropar el servei a nuclis que per una qüestió de nombre d’habitants no els tocaria una farmàcia.
 

L'interior de la farmaciola amb la farmacèutica Núria Utgés Foto: ACN

Arxivat a