Vic capturarà gavians en la campanya de control de la plaga

L'Ajuntament posa en marxa una prova pilot que complementarà amb altres mesures com la punció d'ous o la retirada de polls

Un gavià al seu niu en una teulada de Vic
Un gavià al seu niu en una teulada de Vic | Josep M. Montaner
Redacció
22 de març del 2019
Actualitzat a les 9:29h
Un any més, l'Ajuntament de Vic ha posat en marxa la campanya de control dels gavians a la ciutat, coincidint amb l'època de cria d'aquestes aus, considerada una plaga a nivell mediterrani.

Una de les noves mesures de control és la captura i translocació d'exemplars adults. Tal com explica l'Ajuntament en una nota, l'empresa Biodiversitat posa en marxa un prova pilot per capturar i translocar gavians adults a través d'un pal que s'instal·larà en un punt elevat. Se'ls capturarà mitjançant un sistema aspirat, es mantindran vius i estaran en captivitat durant "un temps prudencial". Llavors els tornaran a alliberar.

Aquesta mesura complementa l'arranjament de les teulades per tal que no criïn; la punció d'ous a fi d'esterilitzar-los i que no arribin a néixer els pollets; la retirada de polls; i els sistemes de dispersió amb cablejat mòbil. Aquestes diverses tècniques de control de la plaga s'apliquen en funció de les particularitats de cada cas.

Les principals molèsties

Tot i que aquestes aus no són perilloses pels humans, sí que són molt territorials i es tornen agressives en l'època de cria, entre finals de març i principis d'abril, quan té lloc la posta dels ous i especialment quan neixen els pollets. Com a defensa de les cries, fan vols en picat. A més, els seus excrements són molt àcids i corrosius i poden malmetre les cobertes dels edificis; i també esgarrapen i fan malbé altres elements com ara plàstics durs.
 

Gavians a Vic Foto: Josep M. Montaner


En el cas que un veí detecti un niu de gavià a casa seva, ha de posar-se en contacte amb l'Ajuntament de Vic. Un cop rebut l'avís, l'equip especialitzat realitzarà una visita personalitzada per determinar quines mesures correctores es poden realitzar, i sobretot aplicar mesures preventives de cara a la següent època de cria. Aquest any passat l'Ajuntament de Vic ha atès el 80% dels nius de la ciutat de forma personalitzada.

Els gavians a Vic i Osona

A Vic, es calcula que aproximadament hi ha uns 150 gavians que poden criar, i uns 25 o 30 nius identificats. Les seves zones preferides de cria són el casc antic, les Adoberies i El Remei. Els gavians tenen predilecció per niar a edificis vells i abandonats i també en teulades que puguin estar malmeses, entre desaigües embussats i també entre teules. La seva alimentació principal són els coloms domèstics i cucs de terra.

Els gavians van arribar a Osona procedents de la costa a mitjans dels anys 80 resseguint el Ter, i es van instal·lar inicialment a Roda de Ter i a Manlleu. Llavors s'alimentaven en els abocadors a l'aire lliure, les ciutats i els camps de conreu. Amb la regulació dels abocadors, aquestes aus s'han centrat més en la ciutat.

Es tracta d'un ocell d'una alta mobilitat, ja que en 24 hores pot desplaçar-se de França, Itàlia o Portugal cap a Osona, o fins i tot des del nord d'Àfrica. També poden sobreviure fins a set dies sense haver menjat, cosa que els fa especialment resistents. Actualment, a Europa es calcula que hi ha una població de 175.000 exemplars, tots connectats entre ells.

 

La punció d'ous és una mesura que fa temps que es porta a terme. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a