​Salut acredita deu equips d'atenció primària d'Osona la seva bona pràctica assistencial

En total hi ha 369 EAP acreditats a Catalunya

CAP Osona, a la plaça Divina Pastora de Vic
CAP Osona, a la plaça Divina Pastora de Vic | Adrià Costa
Redacció
24 de març del 2019
El Departament de Salut ha lliurat aquesta setmana a Barcelona els certificats d'acreditació a un total de 130 equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya per la seva bona pràctica assistencial, entre aquests n'hi ha deu d'Osona. Es tracta de l'EAP Centelles, Lluçanès, Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga, Tona, Vall del Ges-Torelló i Vic Nord. Amb aquests 130 ja són 369 els EAP de Catalunya acreditats, que suposen la pràctica totalitat, ja que els equips nous s'acreditaran de manera progressiva.

Durant l'acte de lliurament dels certificats, que va aplegar prop d'uns 600 professionals-, la consellera de Salut, Alba Vergés, destacava "l'aposta claríssima d'aquesta legislatura per l'Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema de salut" i alhora com a "peça clau per millorar l'estat de salut i el benestar de la població". Vergés subratllava també "l'esforç dels equips" i va aplaudir "l'entusiasme i l'orgull d'equip" amb què els professionals han recollit els certificats.

L'objectiu principal de l'acreditació és impulsar la millora contínua de la qualitat en l'atenció primària de salut. En total, s'avaluen 347 aspectes, inspirats en estàndards europeus, de bona pràctica assistencial com el lideratge, la planificació, la gestió de l'equip, la satisfacció dels pacients o les aliances i la gestió dels recursos.

Un cop assolida l'acreditació, -condició imprescindible per formar part de la xarxa pública d'atenció primària i que s'ha de renovar cada quatre anys-, els equips d'atenció primària han d'implantar plans de millora en aquelles categories que han obtingut un resultat més feble, i posteriorment es fa un seguiment de la seva evolució.

Aquest sistema d'acreditació va ser impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i elaborat per professionals experts en atenció primària i experts en metodologia d'avaluació de la qualitat, amb el consens de les societats científiques, col·legis professionals i patronals. L'acreditació d'equips d'atenció primària comprèn les activitats desenvolupades per aquests equips, tant de Medicina de Família, Pediatria, Infermeria, Treball Social i Odontologia i en els vessants, tant assistencials, com preventius, educatius i de promoció de la salut.

Catalunya va ser pionera a Europa a implantar un sistema d'acreditació l'any 1981, iniciat llavors en l'àmbit dels centres d'atenció hospitalària aguda. Actualment tots els hospitals, públics i concertats, estan obligats a acreditar la seva qualitat amb aquest model.