Un centenar de persones participen a Vic en el primer «escape room» de ciutat que es fa a Catalunya

Una de les particularitats és que la resolució de l’enigma dura dos dies i els participants hauran de fer nit en un dels hotels de la capital osonenca

L’escena del crim que s’ha instal·lat a la plaça Major de Vic durant el «City Escape Room»
L’escena del crim que s’ha instal·lat a la plaça Major de Vic durant el «City Escape Room» | ACN
Redacció
16 de març del 2019
Actualitzat a les 9:30h
Un centenar de persones participen des d'aquest divendres fins dissabte a Vic en el primer escape room de ciutat que es fa a Catalunya. Amb el seu enginy i superant proves i enigmes que els planteja el joc, els falsos agents de policia hauran de descobrir qui ha assassinat el ministre de Sanitat de la República. Una de les particularitats de la iniciativa és que els participants han de pernoctar en un dels allotjaments de la ciutat perquè el divertiment dura dos dies. A través del joc, i amb l’objectiu també de ser un reclam turístic per la ciutat, els participants –de la Garrotxa, Tarragona, Girona, Lleida, Maresme, Barcelona i Vic- coneixeran els punts més emblemàtics de la ciutat. La proposta neix amb voluntat de continuïtat.

Aconseguir descobrir qui ha assassinat als carrers de Vic el ministre de Sanitat de la República és la tasca que tenen el centenar de participants que aquest divendres han començat a jugar a ‘Codi 060’, el primer City Escape Room que es fa a Catalunya. El tècnic de Turisme de Vic, Ignasi Janer, explica a l’ACN que la proposta va néixer per iniciativa de cinc hotels de la ciutat - Alberg Canonge Collell, Balmes, Les Clarisses, el Seminari i Up Rooms – però ha acabat involucrant gairebé un centenar de persones, entre comerços, diferents entitats de Vic i, fins i tot, la Guàrdia Urbana. “Hi ha hagut molt bona predisposició de la ciutat”, apunta Janer.

La gran novetat d’un escape room d’aquestes característiques és que a part de tenir la ciutat de Vic com a escenari, els participants també han de fer nit a la ciutat, ja que han de passar gairebé 20 hores trencant-se el cap per resoldre enigmes que els portaran a descobrir la identitat de l’assassí. 

El coordinador i dissenyador del joc, Àlex Domínguez, explica que l’escape room que han ideat no és una competició “per veure qui acaba abans”, sinó que es tracta que acabin col·laborant perquè cada grup té peces fonamentals per resoldre el trencaclosques. Tot i que Domínguez i el seu equip tenen experiència dissenyant escape rooms en espais exteriors, apunta que és la primera vegada que en plantegen un per a una ciutat “amb les dimensions tan grans”. 

“Hi ha molt de treball al darrer i creuem els dits perquè tot surti bé”, assenyala. Tot i que la proposta ha nascut amb voluntat de continuïtat, precisament, pel nivell de personalització del joc, serà difícilment exportable a altres ciutats. 

Els organitzadors han pensat el joc perquè tingui un nivell mig-alt i, sobretot, per a persones ja iniciades en aquest tipus de jocs de rol. “Hem buscat un perfil de participants que ja haguessin fet abans escape rooms perquè siguin persones “resolutives i que puguin acabar el cas”. Amb tot, afegeix Domínguez, s’han preparat diversos finals per cobrir totes les situacions possibles. “No sabem què pot passar, tot depèn d’ells”, destaca. Segons Ignasi Janer, pel que fa als participants, si bé s’hi podien apuntar menors a partir de 14 anys que anessin acompanyats, la gran majoria dels equips es mouen entre els 25 i els 45 anys.

La Laura forma part d’un dels grups que participa en el joc. Explica que ella i els seus amics ja han realitzat i acabat amb èxit diversos escape rooms, però és la primera vegada que en fan un d’aquest tipus per tota la ciutat. Emocionats després de descobrir la primera pista, que els ha portat a saber el gènere de l’assassí, s’han mostrat convençuts que arribaran fins al final del joc i descobriran la identitat de l’assassí. 

Àlex Domínguez explica que el fenomen dels escape room està tenint molt èxit a tot el món “perquè dona la possibilitat de participar en un joc de rol, barrejat amb un joc d’intel·ligència, i en què les persones es poden posar al paper d’un investigador o de qualsevol tipus de personatge i sentir-se el protagonista de la història i el seu propi cas”.
Arxivat a