Jordà projecta l'aprovació final del decret de dejeccions ramaderes pel juliol

La consellera d’Agricultura explica que ara mateix el document es troba als despatxos del Departament de Territori perquè resolguin sobre qüestions ambientals

Teresa Jordà, al Consell Comarcal d'Osona
Teresa Jordà, al Consell Comarcal d'Osona | ACN
Redacció
14 de març del 2019
Actualitzat a les 9:41h
La consellera d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Jordà, preveu que el decret de dejeccions ramaderes es pugui aprovar durant el Consell Executiu del Govern fixat pel 2 de juliol. “Som optimistes i ens agrada ser positius”, ha assenyalat la consellera aquest dimecres des del Consell Comarcal d’Osona. Jordà ha recordat que el decret “ja hauria d’estar vigent” si no hagués estat per l’aplicació de l’article 155, que en va frenar el desenvolupament. Ara mateix el document es troba als despatxos del Departament de Territori, ha explicat Jordà, perquè resolguin sobre diversos aspectes relacionats amb qüestions ambientals.

La consellera d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Jordà, ha explicat que el decret de dejeccions ramaderes és un document que ha costat molt d’elaborar i ha posat en valor el fet que s’ha consensuat amb el sector i amb la resta de partits. Tot i que va quedar aturat per l’aplicació de l’article 155, Jordà ha destacat que ja “torna a bategar” i si tots els terminis s’acaben complint, el text es podrà aprovar definitivament durant el Consell Executiu que se celebrarà el proper 2 de juliol. 

Ara per ara el decret es troba en el tram final dels treballs previs al vistiplau del Govern i, concretament, està sobre la taula de Territori. Aquest Departament ha de resoldre sobre les qüestions ambientals del document i l’ha de retornar a Agricultura. A partir d’aquí, segons ha explicat la consellera, el document passarà pel consell tècnic i la comissió jurídica pertinents i és previst que torni al consell tècnic a finals del mes de juny. “Abans de les vacances tindrem el decret aprovat”, ha destacat Jordà. 

Tres grans línies

El nou decret té en compte tres grans línies d’actuació. En primer lloc, la millora en origen de la gestió dels purins de les explotacions ramaderes, inclòs el seu tractament; en segon lloc, la millora de les aplicacions a la terra i la innovació; i, per últim, el control i seguiment de les fertilitzacions garantint la traçabilitat del purí. 

En una atenció als mitjans abans d’assistir al Consell d’Alcaldes d’Osona, Jordà també ha parlat de les "tractorades" que els sindicats, com Unió de Pagesos, han convocat arreu del territori per exigir al govern de l’Estat mesures urgents per la pagesia. La consellera ha destacat que veu positiu que es faci aquesta pressió al govern espanyol, “que és on s’ha de fer”. Entre d’altres, els sindicats reclamen l’aplicació justa de la Política Agrària Comuna a l’Estat, un repartiment just i equitatiu del valor afegit a la cadena alimentària i també denuncien l’encariment dels costos de producció. 
 

Teresa Jordà, al Consell Comarcal d'Osona Foto: ACN

Arxivat a