1 de 10
eleccions sindicals

USTEC revalida majoria entre els mestres en unes eleccions marcades per la irrupció de la Intersindical-CSC

Els sobiranistes obtenen 162 i 47 delegats respectivament sobre un total de 364. CCOO és la gran derrotada amb 35 delegats menys i UGT queda molt debilitada com a sisena força sindical

Una aula d'escola. | Adrià Costa
per NacióDigital, 13 de març de 2019 a les 08:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 80.000 mestres de primària i secundària de l'escola pública estaven cridats aquest dimarts a votar a les eleccions sindicals. Escollien 364 representants (20 més que fa quatre anys) repartits en deu juntes de personal. Amb la pràctica totalitat dels vots escrutats, la USTEC-Stes s'ha fet de nou amb la majoria de representant un clar triomf electoral. Tenia 150 delegats i en tindrà ara 162. 

La gran novetat, però, ha estat la irrupció del sindicat independentista Intersindical-CSC, que passa de no tenir cap representant -era el primer cop que es presentava- a tenir-ne 47. Es dona la circumstància que la I-CSC no feia llista en tres de les deu juntes (Barcelona comarques, Terres de l'Ebre i Tarragona), però tot i així s'ha situat com a tercera força. Ha quedat ben a prop de CCOO, que és la gran damnificada i que perd una tercera part dels seus delegats, passant de 93 a 58 electes. I per davant de la UGT, que passa de 24 a 22.


Catalunya Central segueix la tendència

En el cas de les comarques de la Catalunya Central, s'ha seguit la mateixa tendència. La gran guanyadora ha estat USTEC-Stes amb un total de 15  delegats (fa 4 anys en va obtenir 16). La segueixen la Intersindical-CSC amb 7 representants; ASPEC-SPS, amb 6 (fa 4 anys en va obtenir 4); i CCOO, en darrera posició, amb 5 delegats. El sindicat majoritari va obtenir 11 representants el 2015. L'increment de representants i el descens dels sindicats estatals CCOO, UGT, CGT han nodrit la Intersindical-CSC, que en els últims anys ha fet costat a les posicions republicanes i ha convocat vagues generals coincidint en els moments de més tensió política que li han donat notorietat. Un camí en el qual l'ha acompanyada la USTEC malgrat el seu caràcter de sindicat sectorial.


La setmana passada la Intersindical-CSC, que presenta una plataforma reivindicativa ambiciosa en l'àmbit laboral, ja va aconseguir un espectacular resultat a les eleccions dels treballadors de la Generalitat, passant de 4 a 35 delegats i empatant a la primera posició amb el sindicat de funcionaris CATAC. CCOO va ser la gran derrotada.

El sindicalisme republicà s'ha apuntat aquesta setmana un altre punt amb l'entrada del SEGCat, que està agermanat amb la I-CSC, al Consell de la Policia de Catalunya, l'ens de representació sindical dels més de 17.000 mossos d'esquadra, que van votar dilluns.


La I-CSC, a la Mesa General

Amb aquest resultat la Intersindical-CSC s'assegura la presència a les meses sectorials de funcionaris i mestres i es queda a només cinc delegats d'entrar a la Mesa General de la Funció Pública, que regula les condicions de treball del personal públic. Allà, fins ara, amb l'Administració només s'hi asseien CCOO (6 representants), UGT (5 representants) i USTEC-CATAC (4 representants). En les properes dates hi ha eleccions a la sanitat pública, on el sindicat independentista hi té una presència minoritària, i el creixement que espera li assegura la presència.

El sindicalisme republicà s'ha apuntat aquesta setmana un altre punt amb l'entrada del SEGCat, que està agermanat amb la I-CSC, al Consell de la Policia de Catalunya, l'ens de representació sindical dels més de 17.000 mossos d'esquadra, que van votar dilluns.

 

Participació