El 8-M fa història a Vic amb una manifestació massiva

Milers de dones desborden els carrers de la ciutat en una concentració sense precedents

La vaga feminista del vespre ha estat multitudinària.
La vaga feminista del vespre ha estat multitudinària. | Adrià Costa
08 de març del 2019
Actualitzat a les 22:36h
Una marea lila ha inundat els carrers de Vic aquest divendres al vespre. Amb el ressò de tambors d'una batucada, milers de persones -la majoria dones- han recorregut els carrers de la ciutat en una jornada que ha estat històrica a Osona. Si bé al migdia, la plaça Major ja ha concentrat centenars de persones, la xifra s'ha duplicat al vespre. Segons la Guàrdia Urbana de Vic, hi havia uns tres mil manifestants.

"Estem molt emocionades per una energia que ens desborda", ha explicat una portaveu del comitè de vaga a Osona.com. "És una resposta al treball diari perquè la lluita feminista es teixeix cada dia i també una mostra de la ràbia pel que patim", ha afegit. També ha remarcat la transversalitat de la jornada: "Sovint som dones joves, però també ens hem trobat dones i grans i sobretot moltes adolescents".La mobilització reivindicava, entre altres, el rebuig contra la dreta i l'extrema dreta, la derogació de la llei d'Estrangeria i tancament dels CIES, la discriminació salarial i una educació feminista, inclusiva, pública, gratuïta i laica. "Avui fem vaga per nosaltres, independentment del nostre origen, ideologia, creença o orientació", han llegit en el manifest (Llegeix aquí el text complet de la vaga feminista del 8-M).
 

Una jove a la vaga feminista a Vic. Foto: Adrià Costa


Dia intens

Des del comitè tenien expectatives que fos multitudinària per "l'estat d'opinió actual". "L'any passat ja ens vam sorprendre, però avui ha estat molt més i durant tot el dia", ha apuntat. "La manifestació sempre rep més resposta, però des del matí quan fèiem piquets que és més dur moltíssimes", així com els instituts o la cercavila.

La portaveu ha afegit que el cas de la Manada ja va generar "molta ràbia" i es va destapar "allò que algunes sentíem i patíem cada dia, i ningú deia".

Un contrast amb les botigues

Tot i els milers de manifestants, les botigues de Vic han seguit obertes i, a més, aquest cap de setmana l'entitat Vic Comerç ha organitzat les botigues al carrer Manlleu. La portaveu ha explicat que "genera frustració".

"No es té consciència i no es prioritza una data que creiem que hauria d'estar normalitzada", ha dit, remarcant que ho entomen com un repte del moviment feminista a encara i gestionar de cara l'any que ve.
 

La vaga feminista del vespre ha estat multitudinària. Foto: Adrià Costa

Arxivat a