La vaga feminista planta cara a l'extrema dreta a Vic

Centenars de dones es concentren a la plaça Major en una jornada que s'allargarà fins al vespre

La manifestació del 8-M a la plaça de Vic
La manifestació del 8-M a la plaça de Vic | Josep M. Montaner
08 de març del 2019
Actualitzat a les 17:23h
Centenars de persones -la majoria dones- s'han concentrat aquest divendres al migdia a la plaça de Vic per la vaga feminista del 8-M. Pocs minuts abans de les dotze, hi havia poca gent, però de sobte una columna de dones ha omplert la plaça amb crits de "Visca visca visca la lluita feminista" i "De tants collons, n'estem fins als ovaris", entre altres.

Ha estat, sense cap mena de dubte, una manifestació de migdia més multitudinària que la de l'any passat. A través d'un manifest del comitè de vaga d'Osona i el Lluçanès, s'ha remarcat que "juntes som més fortes" i "ens unim contra la dreta i l'extrema dreta que ha situat les dones lesbianes, trans, i sobretot migrades, com a objectiu prioritari de l'ordre patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador del medi ambient que durant segles ha governat aquest món i les nostres vides".
 

La manifestació del 8-M a la plaça de Vic Foto: Josep M. Montaner


En aquest sentit han reclamat la derogació de la llei d'Estrangeria i tancament dels CIES i també han denunciat les "violències institucionals i racistes que fomenten normatives i programes de gestió de la migració".

Vaga laboral, de cures, de consum i estudiantil

En aquest sentit, han explicat que han fet vaga laboral, de cures, de consum i estudiantil. Vaga laboral per una discriminació salarial, per assetjament sexual a l'àmbit laboral i precarietat laboral. En aquest sentit també han exigit que es permeti desenvolupar un projecte vital "amb dignitat i autonomia" i s'eliminin les pràctiques de subcontractació que precaritzen les condicions laborals, sobretot del sector de la neteja i les cures.

Pel que fa a la vaga de cures, han remarcat que s'han invisibilitzat les tasques domèstiques, reproductives i afectives. Per això han demanat que les tasques de cures esdevinguin una "responsabilitat social, compartida i redistribuïda".
 

La manifestació del 8-M a la plaça de Vic Foto: Josep M. Montaner


"Diem prou al neoliberalisme salvatge que ens imposa models de consum de massa", han llegit quant a la vaga de consum. En aquest sentit, han exigit "la normalització de la menstruació, la menopausa i la vellesa com etapes de la vida" i la fi de la cosificació de les dones.

D'altra banda, pel que fa a la vaga estudiantil han exigit una educació "feminista, inclusiva, pública, gratuïta i laica", la fi de la destinació de diners públics a centres gestionats que segreguen per sexes, i una educació afectiva-sexual "que eduqui en la diversitat".

"Avui fem vaga per nosaltres, independentment del nostre origen, ideologia, creença o orientació", han conclòs (Pots llegir el manifest complet de la vaga feminista 8-M).

Dos manifests

Mitja hora després, l'Ajuntament de Vic i els grans sindicats (CCOO i UGT) han llegit els manifests institucionals. Les regidores de Vic, Susagna Roura, com alcaldessa en funcions (PDECat), Maria Balasch (ERC), i Kàtia Juncks i Sara Blàzquez (Capgirem Vic), han remarcat que "encara queda un llarg camí per recórrer per eradicar qualsevol discriminació i aconseguir la plena participació de les dones en tots els àmbits de la societat en plena igualtat". "Volem una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes", han afegit.
 

La manifestació del 8-M a la plaça de Vic Foto: Josep M. Montaner


A diferència de la vaga general de 24 hores que proposava el comitè de vaga d'Osona, CCOO i UGT han fet una parada de dues hores, que l'any passat va suposar una divisió. Enguany, les portaveus dels sindicats -Mari Moyano d'UGT i Roser Mas de CCOO- han remarcat que "a l'hora de sortir al carrer totes som una, no hi ha sigles!". En aquest sentit han fet una crida a participar en la manifestació de les 7 del vespre.

Des de primera hora del matí fins al vespre

A primera hora del matí un piquet a l'escorxador Esfosa ha reclamat la fi de la discriminació de gènere a la porta de l'empresa. El comitè de vaga d'Osona també ha organitzat altres actes al llarg del dia i la jornada ha de culminar amb una manifestació unitària que anirà de la plaça de l'estació de Vic fins a la tarima del Passeig.
 

La manifestació del 8-M a la plaça de Vic Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a