«Falten dones als carrers de Manlleu»

La Xinxa feminista remarca només hi ha vuit noms de dona en els 197 carres, avingudes, passeigs i places

Noms de carrers de dona amb llaços liles.
Noms de carrers de dona amb llaços liles. | La Xinxa
Redacció
08 de març del 2019
"Als carrers de Manlleu hi falten dones". La Xinxa feminista de Manlleu denuncia, a través d'un comunicat, que a les vies de la capital del Ter només han trobat vuit noms de dones dels 197 carres, avingudes, passeigs i places que té. També apunten que en molts casos "no és precisament per posar de relleu la vessant femenina", sinó per motius religiosos, simbòlics o topònims. És el cas dels carrers de Núria, Montserrat, Verge del Pilar, Santa Maria de Corcó i Donya Blanca.

Així doncs, només es troben tres que fan referència a una dona. Aquests són "la baixada de la Fidela -possiblement una dona vinculada a la casa dels Cortada coneguda al poble per dedicar-se a l'ensenyament de les nenes cap a 1560- i el passatge i la plaça Àngela Roca –coneguda mecenes que va contribuir econòmicament en l'ampliació de l'hospital de Sant Jaume i la construcció del Casal de Gràcia".
 

Noms de carrers de dona amb llaços liles. Foto: La Xinxa


Seixanta homes

L'entitat feminista explica que hi ha una seixantena de carrers amb nom d'home. D'aquesta manera, "ens invisibilitzen a la meitat de la població una vegada més". "Si hi ha un carrer Àngel Guimerà, podria haver-hi el carrer Mercè Rodoreda o Montserrat Roig o Maria Mercè Marçal", afegeixen.

"Malgrat som conscients que la nomenclatura d'un poble és fruit del pas del temps", també denuncien que a Manlleu "no hi ha hagut mai una voluntat política de canviar aquesta situació", ja que en la darrera proposta de canvi de noms no es va tenir en compte la perspectiva de gènere.

Un autohomenatge

Per tot això, els carrers que tenen nom de dona s'han llevat amb un llaç lila i s'ha canviat el nom de la plaça pel de la “Plaça de les dones”. "El millor homenatge que podem fer-nos és reivindicar-nos entre nosaltres i no callar. Als carrers de Manlleu hi falten dones, per això avui sortim totes per omplir-los", conclouen.
 

Noms de carrers de dona amb llaços liles. Foto: La Xinxa

Arxivat a