Eleccions municipals 2019

Dòniga marca distàncies amb els partits tradicionals per les municipals

L'exregidor del PSC encapçala un projecte transversal amb la proximitat com a pal de paller

per Carles Fiter, Vic, 7 de març de 2019 a les 16:05 |
Xavier Capelles, Benjamí Dòniga i Carme Bover | Josep M. Montaner
"Menys partidisme i més ciutat". D'aquesta manera ha presentat Benjamí Dòniga la nova formació que encapçalarà per les properes municipals Vic Sentit Comú. Dòniga ha remarcat que la formació es presenta amb la filosofia d'agrupació d'electors, encara que formalment s'han hagut de constituir com a partit. "La disciplina no pot ser una coacció ni una restricció de la llibertat de consciència amb la qual se suposa que han d'emetre el seu vot els càrrecs electes", llegia el regidor del manifest de presentació.

En aquest sentit, ha explicat que "estem fora dels partits convencionals" i que són un col·lectiu de persones que han trobat "una escola de pensament molt similar sobre el que ha de ser política a la ciutat".


Dòniga ha remarcat que la política "és diàleg, proximitat i pedagogia". En aquest sentit, ha explicat que el seu repte és "el diàleg cosit al consens" a través d'un projecte municipalista amb la proximitat com a "valor essencial" i "la millor manera d'identificar els problemes" i "apropar-nos a les solucions".

D'altra banda, ha apuntat que a Vic hi ha una abstenció "desproporcionada" i "hi ha molta gent que no creu en disciplines de partit. L'actual regidor encapçalarà una llista que s'està acabant de configurar, però que entre els promotors hi ha l'actual regidora de Comerç Maria Carme Bover i Xavier Capelles, que forma part de Lliures.

Bover i Capelles; d'Unió i de Lliures

Maria Carme Bover, regidora de Comerç a l'Ajuntament de Vic i que va entrar per Unió en la llista que encapçalava Anna Erra, ha reiterat que "aquesta agrupació no depèn de la disciplina de partit i tothom hi té cabuda sigui quin sigui el seu grau d'implicació". Bover també ha destacat que és una eina "per encaixar projectes de persones invisibles i que necessiten canalitzar iniciatives i ajudar per fer-ho".

 

El logo de la nova formació Foto: Josep M. Montaner


D'altra banda, Capelles, ha remarcat que quan Dòniga li va fer la proposta "els seus projectes van encaixar", ja que "es retroalimenten els uns amb els altres". Capelles forma part de Lliures, un partit polític català que s'autodefineix com a liberal, humanista, catalanista i no independentista. Prominent dels cercles convergents no independentistes, a Barcelona, per exemple Lliures va a la llista de Manuel Valls.

Dos membres orfes de l'equip de govern

Tant Dòniga com Bover són actualment membres de l'equip de govern (del PDECat). Dòniga ostenta la regidoria de Fires i Mercats i va entrar com a regidor del PSC. Tot i això, a mitja legislatura (finals del 2017), per desavinences amb l'executiva del partit a Vic, va passar a ser no-adscrit. Tot i que les directrius del partit li van demanar que deixés l'acta, el regidor ho va declinar.

D'altra banda, Bover va entrar com a regidora d'Unió i un cop va desaparèixer el partit va quedar orfe, sense partit. Unió es va dissoldre el 2017 després de gairebé 90 anys d'activitat política.

Integrar-se al PDECat?

Preguntats per si la formació tenia previst integrar-se a la llista del PDECat -d'on precisament són membres de govern Dòniga i Bover-, el candidat de Vic Sentit Comú ha explicat que no se'ls ha ofert a participar en la llista i ells tampoc s'han ofert.
 

Durant la roda de premsa de presentació. Foto: Josep M. Montaner

 

Participació