El Govern declara els Tonis de Manlleu Festa Tradicional d'Interès Nacional

Un dels actes més destacats és la missa en honor al sant, en la qual es dona una estampa als assistents i panets beneïts

Passant dels Tonis de Manlleu.
Passant dels Tonis de Manlleu. | Josep M. Costa
Redacció
05 de març del 2019
Actualitzat a les 21:35h
El Govern ha acordat aquest dimarts declarar els Tonis de Manlleu com a Festa Tradicional d'Interès Nacional, tal com havia avançat Osona.com. D'aquesta manera, s'ha fet oficial la notícia que es va donar a conèixer el passat gener a l'organització.

El primer testimoni documental data del 1893 al llibre de Domènec Torrent i Garriga Manlleu: croquis para su historia, tot i que es creu que ja es festejava amb anterioritat. Els Tonis a Manlleu se solen celebrar entre el 17 de gener, dia de la festivitat de Sant Antoni Abat, i el diumenge posterior. La rellevància de la festa i la devoció al sant prové de l'important gremi dels traginers i taverners locals. Un dels actes més destacats és la missa en honor del sant i dels Tonis difunts, en la qual es dona una estampa als assistents i panets beneïts.

El mateix dia de la missa al vespre s'organitza el passant de nit, conegut també com el passant dels Traginers. Els Tonis fan un recorregut a peu, acompanyats d'una banda musical, i fan parada a diferents establiments de la ciutat on se'ls rep amb menjar i beguda.

El diumenge, després de la missa solemne, es fa la benedicció de les cavalleries i s'inicia el passant dels Tres Tombs, que es considera l'acte central. Aquest passant, que compta amb acompanyament musical, és encapçalat per un carro que porta la imatge de Sant Antoni i els banderers i acordionistes, adults i infantils, i el segueixen una quarantena de carruatges de diferents poblacions, un centenar de genets i una diligència amb balladors infantils del Ball del Ciri.

El recorregut varia a cada edició i es dissenya en funció del domicili del banderer. Pel que fa al Ball del Ciri, és una dansa que es balla a Manlleu des de finals del segle XI i constitueix un dels elements festius més destacats. El ball tanca la celebració i reuneix a tots els participants del passant.

Al llarg del temps, l'estructura de la festa s'ha mantingut invariable amb algunes incorporacions més recents, com el pregó dels Tonis, i la desaparició d'altres elements com la carrera de rucs.

Taradell, Santa Eugènia i ara Manlleu

Els Tonis de Manlleu van rebre la notícia pocs dies abans que se celebrés la jornada a Manlleu. Tot i això, fins que no es publiqui al DOGC no serà oficial, així que els Tonis de Manlleu s'estrenaran oficialment com a bé d'interès nacional el proper 2020. Els Tonis de Manlleu se sumen als de Taradell i de Santa Eugènia de Berga, que els van declarar festa d'interès nacional el passat 2011.

Per al president de l'associació, Lluci Pujadas, "com a festa reconeguda s'ha de procurar que vagi a més i, per tant, haurem de treballar-ho perquè vagi per aquí, i no a menys". En aquest sentit, remarcava que amb aquest reconeixement es farà més ressò en programacions culturals d'arreu del país i també tindran més facilitats a l'hora d'aconseguir recursos.
 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

Arxivat a