ERC donarà el «sí» al POUM de Vic i garantirà un ampli consens

El ple aprova ampliar el programa d'habitatge InVic més enllà de la ciutat antiga i a les persones jurídiques

Joan Ballana anunciant el «sí» al POUM del proper ple de Vic, que se celebrarà el 18 de març.
Joan Ballana anunciant el «sí» al POUM del proper ple de Vic, que se celebrarà el 18 de març. | Josep M. Montaner
05 de març del 2019
Actualitzat a les 10:22h
ERC donarà suport al POUM de Vic, que es presentarà a aprovació provisional en el ple del proper 18 de març. Així ho va revelar el regidor Joan Ballana, aquest dilluns al ple de Vic, durant l'aprovació de modificació de crèdit del pressupost municipal de l'any 2019. Amb una partida destinada al Graell, "ens ajuda a aportar el vot afirmatiu del POUM", deia Ballana. Tot i que les peticions d'Esquerra "arriben ara", són "partides que el nostre grup ha lluitat". "Votem convençuts pel bé de la ciutat", concloïa el regidor.

En aquest sentit, el republicà declarava a Osona.com que s'ha arribat a un acord en els dos grans esculls que hi havia entre l'equip de govern i ERC: la urbanització del Graell i el Puig dels Jueus. D'una banda, s'ha acordat desdibuixar la construcció del vial al nord de la ciutat a l'entrada per la Ronda Camprodon, el Puig dels Jueus i sotmetre-ho a un procés participatiu; a més d'una inversió important, per part de l'Ajuntament i d'Incasòl, en el Graell "per fer-ne un ús social".

Amb el "sí" d'ERC es garanteix un ampli consens pel POUM, ja que en l'aprovació inicial era l'únic partit que va votar-hi en contra (Capgirem Vic i Plataforma Vigatana es van abstenir). L'aprovació provisional és l'últim pas a nivell municipal. Llavors es tramita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el conseller del qual és l'encarregat de l'aprovació definitiva. La seva entrada en vigor es produeix en el moment de la publicació al DOGC.
 

Titi Roca, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Jaume Colomer, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Habitatge social més enllà de la ciutat antiga

Entre els dictàmens, destacava l'ampliació del programa InVic més enllà de la ciutat antiga. Tal com explicava el regidor, Titi Roca, "és un projecte que vol aflorar el lloguer social, en pisos buits o mal estat" i "ara s'obre tota la ciutat, no només a la ciutat antiga". També està obert a les persones jurídiques, a més de les físiques.

Roca destacava que amb la campanya "Només depèn de tu" es van assolir més pisos en la borsa d'habitatge. Una tendència que, segons el regidor, va en decadència. Actualment "ens mantenim" en les mateixes xifres. Roca va apuntar que també hi havia programes de la UVic de lloguer d'habitacions per poder conviure amb famílies de la ciutat o gent gran.

Des d'ERC-Som Vic, Jaume Colomer apuntava que InVic era un projecte ambiciós, però va demanar més "esforç" perquè s'obri l'habitatge buit. El dictamen es va aprovar per unanimitat.

D'altra banda, també es va aprovar el conveni entre l'Agència d'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Vic. És a dir, s'ha prorrogat la vigència de la cessió de gestió de l'ús de 4 habitatges de titularitat pública per impulsar programes socials d'habitatge relacionats amb la inclusió de persones amb especials necessitats d'atenció.
 

Joan Sala escoltant els regidors durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Joan Sala, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


El síndic de Vic rendeix comptes al ple

Per primera vegada la història, el síndic municipal va rendir comptes al ple de Vic de l'any. Joan Sala va desgranar les dades més destacables de la memòria. Del 9 de març al 31 de desembre de 2018, el síndic va atendre 59 casos, 47 dels quals eren queixes i 12 consultes i assessorament. De les accions iniciades, 53 s'han pogut tancar i 6 estan pendent. Sala també va explicar que els mesos que ha tingut més assistències ha estat l'agost (12) i el que menys, el maig (1). Això suposa una mitjana de 6,5 casos. En total, per sexes, hi ha passat 32 dones i 27 homes.

El síndic va fer una bona valoració dels mesos que ha estat al capdavant. "Sé que tot és millorable", deia Sala, remarcant que el seu objectiu és que les persones que el visiten, que sovint hi van desesperades i crispades, "s'aixequin millor del que han entrat". El ple de Vic va lloar la figura de Sala per la seva tasca.

Quim Capdevila, Can Baumann i Urbact

Dels 17 dictàmens, se'n van aprovar 12 per unanimitat i 5 per majoria. Entre aquests destaca l'aprovació de concedir la medalla de la ciutat a Quim Capdevila. L'acte se celebrarà el proper 29 de març, a la Sala Joaquim Maideu de l'Atlàntida de Vic.
 

L'equip de Capgirem durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Fabiana Palmero, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


El ple també va tirar endavant l'aprovació definitiva de la desafecció de Can Baumann i l'aprovació inicial de la cessió gratuïta de l'edifici, on se s'ubica Facultat de Medicina. Tots els partits hi van votar a favor, excepte Capgirem, amb un "no", que va denunciar que la UVic-UCC s'havia estalviat 40.000 euros; i ERC que es va abstenir.

D'altra banda, la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero, explicava que Vic es vol presentar al programa europeu Urbact. Amb la incorporació pionera del vector salut en el POUM de Vic, la regidora explicava que vol que Vic es presenti "com una ciutat líder de planejament i salut", ja que incorpora la salut física, social i ambiental. Tots els partits van votar-hi a favor.

Vaga feminista, diversitat confessional al cementiri i l'ordenança del bon govern

Pel que fa a les mocions, van prosperar totes tres. D'una banda, Maria Balasc, d'ERC, va presentar una moció per a la commemoració del dia Internacional de les Dones. Amb la vaga d'aquest 8 de març a l'horitzó, Balasch destacava que hi ha un 23% de bretxa salarial entre homes i dones, la necessitat de contribuir a una societat més justa i igualitària, i va fer una crida a la mobilització popular i a la participació de la vaga de divendres.
 

Maria Balasch, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Sara Blázquez, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Després de fer esmenes a la moció per part de Capgirem Vic i l'equip de govern es va arribar a un acord i es va aprovar per unanimitat. La moció acorda, entre altres, el compromís de l'Ajuntament per continuar treballant pels drets de les dones, per continuar treballant per elaborar plans d'igualtat o per la prevenció de discriminació o assetjament sexual, i donar nom el nom de Nativitat Yarza Palans en un espai públic de la ciutat. Va ser la primera alcaldessa de Catalunya i l'estat espanyol el 1934.

Des de Capgirem Vic es va presentar una moció per l'atenció a la diversitat de creences al cementiri municipal i serveis funeraris. La formació va donar veu a Youcef Allaoui, de la comunitat musulmana de Vic, que explicava la complexitat d'un procés d'enterrament i la burocràcia que comportava la repatriació d'un cos. "La nostra demanda és pel simple fet de sentir-nos ciutadans de Vic", deia, mentre remarcava que la petició d'adaptar espais pel ritu musulmà.

A la moció, es demanava que es realitzés un estudi de les necessitats funeràries de la ciutat, la planificació de creació de parcel·les funeràries destinades a la comunitat musulmana, o el compromís de la funerària de donar resposta a la multiculturalitat de Vic. Des de l'equip de govern, es va recordar que hi havia un projecte per destinar un espai al cementiri municipal, però que també calia trobar més consens. Tots els partits van votar-la a favor, excepte Plataforma Vigatana. Josep Anglada va titllar la proposta de "poc apropiada" que donava "més privilegis" a la comunitat musulmana.
 

Katia Juncks, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Josep Anglada, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


D'altra banda, Capgirem va presentar una derogació de l'ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència, ja que "estigmatitza la pobresa". Tot i que inicialment el partit volia presentar una moratòria per les formes legals va acabar canviant-ho a derogació. Capgirem va denunciar un cop més, de la mà de Joan Coma, que era una ordenança desfasada. En aquest sentit, Coma criticava que, a més d'estigmatitzar la pobresa, també criminalitzava les entitats juvenils per jugar al carrer o l'activitat esportiva.

La majoria dels partits del consistori -ERC i Vic per a Tots- estaven d'acord amb la visió de Capgirem, mentre que l'equip de govern va insistir que per continuar actuant en alguns aspectes no es podia derogar l'ordenança. Per això es va acordar aprovar la moció que portés per títol "derogació o modificació". Des de l'equip de govern, Susagna Roura es va comprometre a posar en marxa una taula per modificar l'ordenança i adaptar-la a l'actualitat.
 

Josep-Ramon Soldevila, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Anna Erra, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner
 

Marc Barnolas, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner
 

Àlvar Solà, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Benjamí Dòniga, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a