Vic

​La Guàrdia Urbana de Vic posa en marxa una «app» per connectar directament amb els ciutadans

L'inspector en cap del cos, Toni Jurjo, destaca la "immediatesa, seguretat i proximitat" que suposa la nova eina

per Carles Fiter , Vic, 4 de març de 2019 a les 12:42 |
La nova «app» de la Guàrdia Urbana de Vic. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Guàrdia Urbana de Vic ha posat en marxa una aplicació mòbil que permet a la ciutadania fer arribar avisos immediats de seguretat, robatoris o incendis. Tal com ha destacat l'inspector en cap del cos, Toni Jurjo, la nova eina suposa "immediatesa, seguretat i proximitat".

L'inspector ha remarcat que l'aplicació permet que hi hagi més participació de la ciutadania, la comunicació sigui immediata, "incrementa la sensació de seguretat i fa que la policia sigui més propera". A més, "la comunicació és bidireccional perquè podem enviar missatges a grups de risc", ha afegit Jurjo, destacant que es podria tractar d'onades de calor o un episodi d'ozó troposfèric.


"Ens anticipem abans que sigui una necessitat", ha dit. En aquest sentit, la regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, ha remarcat que Vic està per sota la mitjana de delictes. Mentre a Catalunya se situa en 72 delictes per cada mil habitants; a Vic, està a 45 delictes per cada mil habitants. Roura ha destacat que la majoria dels fets delictius són danys, furts i estafes. Pel que fa a l'aplicació, la regidora ha afegit que és "un vincle molt més directe".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha apuntat que amb la nova eina la ciutadania la Guàrdia Urbana "a la butxaca". En aquest sentit, ha remarcat la rapidesa i l'eficàcia de l'aplicació, i sobretot, la proximitat, ja que s'apropa "la seguretat i la Guàrdia Urbana" als veïns i comerços.


Com funciona?

La nova app és per a sistemes operatius d'iOS (M7 Citizen Security) i Android (Seguretat ciutadana-Vic). Després de registrar-se, es pot enviar una urgència, una incidència o trucar directament al cos. "La situació d'emergència es pot enviar a un sol clic des de l'app d'Android i dos per iOS", ha explicat Jurjo, si l'aplicació es té a l'escriptori del mòbil. Només tarda tres segons a enviar l'avís a la policia vigatana.

També es poden enviar imatges o emparellar dos terminals. En aquest darrer cas, si una persona té emparellada el mòbil amb una altra, aquesta haurà de donar autorització per geolocalitzar l'altra en cas de desaparició, per exemple. L'eina també té consells de prevenció, de primers auxilis, les persones desaparegudes, etc.

Jurjo ha remarcat que es faran sessions als diferents col·lectius de risc per explicar com funciona la nova eina. L'aplicació està en català, castellà, anglès i francès.

Amb l'experiència positiva del comerç

La Guàrdia Urbana de Vic ja té una aplicació adreçada als comerços de la ciutat, que es va posar en marxa el 2012-2013. A través d'una mateixa eina a l'ordinador dels botiguers, es pot denunciar un furt, i a més, recullen totes les denúncies i així "s'evita que el comerciant s'hagi de desplaçar a comissaria", ha explicat Jurjo.  

En aquest sentit, ha remarcat que la valoració "és positiva", ja que han disminuït els furts en els comerços i "la interacció ha millorat moltíssim". "Tenim un antecedent molt positiu i, a més dels comerços, se n'han de beneficiar altres col·lectius", ha conclòs. Els comerciants també podran fer servir la nova app, a més de la que ja tenen a l'ordinador.

Aquesta aplicació forma part d'un projecte municipalista de diferents municipis que ja disposen d'aquesta eina. En aquest sentit, Jurjo ha explicat que si l'usuari es mou a uns d'aquests municipis, se li connectarà directament a la policia local del lloc. "Té un vessant municipalista", ha dit.
 

Susagna Roura, Anna Erra i Toni Jurjo. Foto: ACN

 

Participació