La UVic aporta uns 85 milions a l'economia d'Osona

La universitat ha creat gairebé 2.000 llocs de treball durant el curs 2017-2018

Durant la presentació de l’estudi d’impacte de la UVic amb Arimany, Baños i Casulleras
Durant la presentació de l’estudi d’impacte de la UVic amb Arimany, Baños i Casulleras | ACN
27 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:23h
La Universitat de Vic (UVic) aporta 110 milions a l'economia catalana, dels quals 84,87 milions es queden a Osona. Això representa un 1,82% de la contribució de la UVic al PIB comarcal. En aquest sentit, cal destacar que un 22% de la riquesa generada es filtra a altres comarques, com Bages, Barcelonès i en menor mesura al Vallès Oriental i Ripollès.

Aquestes xifres es desprenen de l'informe que ha presentat aquest matí el doctor en economia i professor i investigador de la UVic-UCC Enric Casulleras sobre el curs 2017-2018. Tal com ha explicat Casulleras, uns 35,5 milions fan referència a la despesa directa que genera la universitat; uns 35,9 més a les despeses indirectes que generen els estudiants; i 38,7 més de la despesa induïda, "la que es desprèn entre els diferents sectors que acaben sent comprats o consumits pels agents directes o indirectes".

Gairebé 2.000 llocs de treball

Segons l'informe, la UVic ha creat un total de 1.942 llocs de treball: 998 de forma directa i 944 de forma indirecta. Els que fan referència als treballadors de forma directa, 473 són a jornada completa mentre que la resta a temps parcial.

Pel que fa a la distribució dels llocs de treball indirectes a Osona (730), la majoria (223) són en serveis de comerç transport i hostaleria, seguit de productes agraris i pesquers (127), que fa referència a la indústria agroalimentària. D'altra banda, quants als llocs de treball indirectes fora d'Osona (214) la majoria són serveis de comerç, transport i hostaleria i serveis professionals, científics i auxiliars.

L'estudi de Casulleras ha tingut en compte els alumnes matriculats a graus, màster i doctorats del curs 2017-2018, la despesa i les inversions la FUB i la FEES -també durant aquest curs-, la massa salarial de la universitat i la despesa dels estudiants.

L'impacte econòmic s'ha multiplicat en 2,5 en 16 anys

Aquest document actualitza les dades del darrer informe publicat el 2002, coincidint amb els inicis de la universitat. En aquest sentit, el rector Josep-Eladi Baños ha explicat que el primer estudi feia referència al "naixement de la universitat sobre si el projecte es consolidaria". L'informe, que s'ha presentat aquest dimecres, s'emmara "en la fase de consolidació" del centre. "I d'aquí cinc anys presentarem les dades d'expansió de la universitat cap altres àmbits", ha conclòs.

En aquest sentit, Josep Arimany, patró de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i primer tinent d'alcalde de Vic, ha afegit que "tenir universitat representa una economia del coneixement molt important". En aquest sentit, el rector ha posat en valor "la importància que té una universitat en el lloc on s'estableix".

Un informe sense la Facultat de Medicina

Durant la presentació, també s'ha destacat que l'informe no recull les dades de la Facultat de Medicina, que tot just va començar el 2017 i actualment només té dos cursos. En aquest sentit, el rector ha estimat que la Facultat de Medicina podria tenir un impacte econòmic de 10 milions en el total de la riquesa. L'estudi també exclou la formació continua, com són els cursos temàtics o d'idiomes.

Altres estudis, en marxa

L'estudi no inclou les dades del campus de Manresa. En aquest sentit, han explicat que s'està elaborant un estudi per valorar l'impacte econòmic de la universitat al Bages. I d'altra banda, s'està elaborant també un estudi conjunt sobre l'impacte qualitatiu -aspectes socials i culturals- de la UVic-UCC al territori i a Osona i al Bages.
 

Baños, durant la presentació de l’estudi d’impacte de la UVic. Foto: ACN

Arxivat a