Alumnes de secundària de Vic, Torelló i Banyoles guanyen el Premi Llegim Ciència de la UVic-UCC

Els relats presentats a la 7a edició del certamen partien dels llibres "Ramón y Cajal. Ara i aquí" de Salvador Macip i "Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua" de Gemma Pauné i Oriol Garcia-Quera

Jana Cocera recull el premi Llegim Ciència de 3r d'ESO en la modalitat Ramon y Cajal.
Jana Cocera recull el premi Llegim Ciència de 3r d'ESO en la modalitat Ramon y Cajal. | UVic-UCC
Redacció
27 de febrer del 2019
Més de 500 estudiants de tercer i quart de Secundària van omplir aquest dilluns al matí l’Aula Magna de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en l’acte de lliurament dels guardons de la setena edició del Premi Llegim Ciència. El certamen l’organitza la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) en el marc del programa Ciència i Societat, i pretén despertar l’interès per la literatura científica entre els adolescents.

En aquesta ocasió, el concurs proposava als alumnes que escollissin entre dos reptes literaris per elaborar un relat curt: posar-se a la pell de Ramón y Cajal i descriure què deuria pensar i sentir quan va veure per primer cop al microscopi una xarxa de neurones, a partir del llibre Ramón y Cajal. Ara i aquí (Angle Editorial, 2016) de Salvador Macip, o inventar un episodi per la novel·la Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua (Rafael Dalmau Editor, 2017) de Gemma Pauné amb il·lustracions d’Oriol Garcia-Quera. En total s’hi han presentat 53 relats procedents de tretze centres de Secundària d’arreu de Catalunya. 

Primers premis a Vic, Torelló i Banyoles

El jurat, format per especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, ha atorgat els següents premis: en la categoria de tercer d’ESO, el primer premi al relat sobre Ramón y Cajal va recaure en Jana Cocera, de l’Institut Escola Marta Mata de Torelló, seguida de Laura Belmonte, de l’escola internacional del Camp de Salou, i de Clara Font, del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic. En la categoria de quart d’ESO la guanyadora va ser Laura Quílez, de l’Escorial de Vic, seguida de Mariam Al Mard Bouchafra, i d’Anna Torner, ambdues de La Salle de Manlleu. 

Pel que fa al repte d’inventar un episodi per a la novel·la sobre Pompeu Fabra, en la categoria de tercer d’ESO, el primer premi va endur-se’l Noa Bernal Whelan, de l’Institut Pla de l’Estany de Banyoles, seguida de Tatjana Storacj, de l’Institut Illa de Rodes de Roses i de Paul-Cristian Cristea, de l’Institut Pla de l’Estany de Banyoles. Entre l’alumnat participant de quart d’ESO, la guanyadora  va ser Íngrid Albacete, de l’Escorial de Vic. El segon premi va recaure en Oriol Pérez, de l’Institut Pla de l’Estany de Banyoles, i el tercer en Júlia Font, també de l’Escorial de Vic. 

Els premis atorgats compten amb el suport de la Fundació Espavila, Rafael Dalmau Editors i Angel Editorial, el Consell Comarcal d’Osona i la FCT de la UVic-UCC. Al bloc del Premi Llegim Ciència s’hi podran consultar els llistats complets de guanyadors i els relats dels premiats.
 

Durant l'entrega de la 7a edició del Premi Llegim Ciència de la UVic-UCC. Foto: UVic-UCC