La carmanyola més saludable

L'Hospital de Vic inicia tallers adreçats als professionals perquè aprenguin a preparar menús més ràpids i nutritius

Una «masterclass» de cuina a l'Hospital de Vic per fomentar la salut en l'alimentació.
Una «masterclass» de cuina a l'Hospital de Vic per fomentar la salut en l'alimentació. | Josep M. Montaner
22 de febrer del 2019
Actualitzat a les 11:50h
L'Hospital Universitari de Vic ha iniciat aquest febrer un cicle de tallers de cuina per tal que els professionals del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) aprenguin a preparar menús de carmanyola saludables. En el primer taller el cuiner d'El Barecu Gil Currius, va explicar els mètodes de cocció dels aliments, com confitar, marinar o escaldar, entre altres. "Volem ensenyar que no és difícil preparar una bona dieta", apuntava el cuiner, remarcant que alhora són mètodes de conservació "que poden durar entre una i dues setmanes".

Pel que fa a la combinació dels aliments el ponent Jordi Salés, fundador de la Fundació San Qiang, remarcava que "la clau és com mesclem el menjar". En aquest sentit, explicava que "si barregem carbohidrats i proteïnes, el procés de digestió sempre es fa més pesat i ens costa més". "No vol dir que no sigui sa, però si es vol estar energètic es recomana no mesclar-ho", afegia.
 

Gil Currius, al curs de cuina de l'Hospital. Foto: Josep M. Montaner


Salés també puntualitzava que és important no passar-se amb la temperatura de cocció dels olis, ja que si se superen els 60 graus es comencen a perdre algunes vitamines. "Amb la cuina a baixa temperatura intentem no arribar aquest punt per mantenir totes les propietats nutricionals", declarava.

En la masterclass es van proposar els aliments que quedaven més bé amb cadascun dels mètodes de cocció i també llistaven els productes de temporada per la carmanyola més saludable. Els treballadors poden accedir als menús proposats en el taller a través de l'intranet.

Una infermera assistent a la primera masterclass, Carme Pladevall, explicava que havia après fer les coses "d'una manera més sana i equilibrada" i que mantingui "el gust dels aliments". "Dedico moltes hores a la cuina perquè gairebé tots els dies menjo en tupper", apuntava. D'aquesta manera "seran més profitoses i podrem acumular el menjar en pocs dies", concloïa.

Un projecte "proactiu"

"No comencem de zero, sempre hem fet coses, però com a projecte organitzat i estructurat hem començat ara", deia Isabel Ramon, responsable del programa de RSC del CHV. Fins al moment l'hospital ha seguit instruccions del Departament a través de l'Agència de Salut Pública que dona consells en diferents matèries (alimentació, exercici físic...) i ells ho transmeten als treballadors. "Érem més reactius i ara som més proactius", apuntava Ramon.
 

Sílvia Carbonell, introduïnt el primer curs de cuina saludable. Foto: Josep M. Montaner


Segons la responsable del programa de RSC, l'objectiu és formar als professionals perquè tinguin cura de sí mateixos i puguin empoderar-se. "Promovem la salut entre les persones que venen a l'hospital, però també ho hem de fer les que estem a dins", afegia. En aquest sentit, Sílvia Carbonell, cap d'Àrea d'Hospitalització i membre del Grup de Prevenció i Promoció de la Salut (PIPS), explicava que "la persona ha de tenir tots els elements per poder fomentar i promocionar la seva salut".

Carbonell comentava que volen que hi hagi un "feedback" dels treballadors per "detectar els seus interessos i a partir d'aquí treballar-ho". En aquest sentit, Miquel Vilardell, cap del Servei de Prevenció i Medi Ambient, explicava que també volen que els treballadors siguin "proactius". "La preocupació per la salut no és exclusiva dels sanitaris, és del ciutadà que ha de fer exercici, menjar bé, cuidar el medi ambient... ha de ser responsable", afegia.

De moment, han començat amb l'alimentació, però també es vol treballar més en aspectes "psicosocials i emocionals", per tal que "el lloc de treball sigui el millor possible", deia Vilardell. "En definitiva volem que el lloc de treball sigui més sa i saludable, tenint en compte que s'ha d'anar a treballar cada dia en un mateix espai durant moltes hores", concloïa Maria Codinach, tècnica del Servei de Prevenció i Medi Ambient.

La iniciativa "La carmanyola saludable" s'emmarca en el projecte "Entorn de treball segur i saludable" impulsat pel Servei de Prevenció i Medi Ambient en coordinació amb el Departament de Recursos Humans i el grup PiPS/XHPS (Xarxa d'Hospitals Promotors de la Salut (XHPS). A més d'aquesta masterclass de cuina, se'n celebraran dues més el 7 de juny i 15 d'octubre.

 

El primer curs de cuina va tenir èxit. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a