«L'autodeterminació no és un delicte»; unes 3.000 persones denuncien a Vic «la farsa de judici» a l'1-O

Entitats i partits independentistes criden a mobilitzar-se i a fer vaga el proper 21 de febrer

Unes tres-mil persones s'han concentrat a la plaça de Vic
Unes tres-mil persones s'han concentrat a la plaça de Vic | Adrià Costa
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 22:54h
Unes tres mil persones, segons la Guàrdia Urbana de Vic, s'han mobilitzat aquest vespre a la plaça Major en contra el judici a l'independentisme que aquest dimarts ha començat al Tribunal Suprem. A la concentració, partits i entitats independentistes han reclamat, a través d'un manifest conjunt, que "l'autodeterminació és un dret" i que "la democràcia està en perill". En aquest sentit, han remarcat que "un referèndum no pot estar mai fora de la llei; decidir no és un delicte".

També han reiterat que el judici iniciat aquest dimarts al Suprem, que vol dur a terme "un càstig exemplar", marcarà "un abans i un després" i que es tracta d'un procés judicial amb "irregularitats". "Ens jutgen a tots", han cridat des de l'escenari, reivindicant les "diferents sensibilitats polítiques i ideològiques".

La vaga a l'horitzó

El text ha fet èmfasi en el cicle de mobilització i, sobretot, en la vaga general del proper 21 de febrer. En aquest sentit han apuntat que "els drets polítics i civils estan en perill i, per tant, també els socials i laborals".
 

Durant la lectura del manifest conjunt. Foto: Adrià Costa


Els encarregats de llegir el text han estat l'alcaldessa Anna Erra, Maria Balasch (ERC), Susanna Vives (Capgirem Vic), Josep Pla dels Avis per la República de la plaça de Vic, i representants d'ANC, Òmnium i CDR Alt Ter. Aquests darrers, durant el seu parlament, han reflexionat sobre el sentit que té negociar i dialogar amb algú que bo vol parlar del dret d'autodeterminació o refiar-se d'algú que va donar suport al 155. D'altra banda des dels Avis per la República han reclamat "unitat". "Ara el més important és el nostre país", ha afegit Pla.

Els partits independentistes de Vic, junts

Pel que fa a les tres representants dels partits polítics de Vic, abans de llegir el manifest conjunt, Erra ha agraït el suport "continu" de tots els concentrats de la plaça i ha remarcat que, tot i la por que es vol inculcar "No tenim por". L'alcaldessa ha fet referència al missatge que sonat abans de la concentració, i pel qual està investigada: "No deixarem d'oblidar quin és el nostre objectiu que ens uneix: la llibertat i la independència d'aquest país".

Per la seva banda, Balasch ja remarcat que el judici "és una venjança", que es basa en un relat manipulat i ple de falsedats" i "un acte d'indecència política". En aquest sentit la regidora d'ERC ha remarcat que "no es podrà detenir l'anhel de llibertat i de justícia". A més d'enviar un missatge a tots els represaliats per la justícia espanyola, ha tingut una menció especial per la seva amiga Marta Rovira, exiliada a Suïssa, i el gurbetà Carles Mundó.
 

Unes tres-mil persones s'han concentrat a la plaça de Vic Foto: Adrià Costa


Per acabar, Susanna Vives ha denunciat la criminalització del dret d'autodeterminació i ha animat a "recuperar l'esperit de l'1-O". "Alcem-nos", ha dit Vives, remarcant la importància de la mobilització: "Quedar-se a casa no és una opció. Volen aniquilar la democràcia i no podem quedar mirant-nos-ho"

La música de Josep Ramon Puntí i Pep Poblet han posat el punt final a la concentració amb Blowin in the wind de Bob Dylan i País Petit de Lluís Llach, a més d'Els Segadors. La presentació de l'acte ha anat a càrrec del periodista osonenc Marc Güell.

Aquesta concentració se suma a les que han tingut lloc arreu d'Osona, a més de la parada de les 12 del migdia també en diversos punts. La jornada d'aquest dimarts forma part del cicle de mobilitzacions pel judici de l'1-O que seguiran amb la unitària de dissabte, 16 de febrer, a Barcelona, i el 16 de març, a Madrid.

Unes tres-mil persones s'han concentrat a la plaça de Vic Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a