El tercer sector, en risc: «No us oblideu de les persones amb discapacitat»

Entitats reclamen que es destinin més fons públics als Centres Especials de Treball afectats per l'increment del Salari Mínim Interprofessional i que s'actualitzin les tarifes que financen els seus serveis

Durant la protesta, aquest divendres a la plaça de Vic.
Durant la protesta, aquest divendres a la plaça de Vic. | Adrià Costa
08 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:41h
Centenars de persones d'entitats socials s'han concentrat aquest divendres a la plaça de Vic per reclamar a les administracions una resposta a les seves demandes. La concentració ha estat convocada per Sant Tomàs, la Fundació Tac Osona, la Fundació Humanitària Dr. Trueta i la Cooperativa Calandra, sota una gran pancarta: "No us oblideu de les persones amb discapacitat".

"Les nostres entitats donen feina a persones que no tenen les mateixes oportunitats que d'altres", ha explicat Bernat Prat, vicepresident de Sant Tomàs. En aquest sentit, ha destacat que "no ho fem com a negoci, sinó per dignificar el treball dels seus membres". Per tot això, reclamen a les institucions més inversió "per poder subsistir".

D'una banda, aquestes associacions tenen Centres Especials de Treball (CETs) que es veuen afectats per l'increment del 22% del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Si no s'acompanya amb fons públics, les entitats no poden fer-se'n càrrec. En aquest sentit s'ha pronunciat Evarist Puigvila, de Calandra: "Estem a favor de la pujada sobtada de salari, sempre i quan les administracions respectin les regles del joc". Fins ara l'administració es feia càrrec de la meitat, però amb l'increment fa que es carregui més a les entitats. "Estem abocats a tancar", ha conclòs.
 

Bernat Prat, durant la lectura del manifest a la plaça de Vic. Foto: Adrià Costa


Per la seva banda, Alfred Verdaguer, de la Fundació Trueta, ha remarcat que "la siutació crea un entrebanc i comporta grans dificultats a les entitats per poder seguir treballant". En el manifest han reclamat, en definitiva, "un finançament suficient per assegurar la continuïtat dels centres de treball". A Osona, els CETs donen feina a unes més de 400 persones amb discapacitat, la majoria dels quals -uns 300- a Sant Tomàs.

Una congelació de tarifes

D'altra banda, a la manifestació també s'han vist cartells de "10 anys congelats" i "10 anys oblidats". Aquesta denúncia fa referència a la congelació i retallada des del 2009 de les tarifes amb què la Generalitat finança els serveis d'aquestes entitats. Per tot això, es reclama que s'actualitzin i així poder garantir la qualitat d'atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions salarials dels i les professionals del sector.

Entre els manifestants també hi havia l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca.
 

Durant la protesta, aquest divendres a la plaça de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a