Demanen evitar cremar fusta tractada, carbó o plàstics per millorar la qualitat de l'aire a Osona

L'orografia de la zona contribueix negativament a la dispersió dels gasos i a la concentració de substàncies perjudicials

Manel Romans i Mercè Rius.
Manel Romans i Mercè Rius. | ACN
Redacció
06 de febrer del 2019
Actualitzat a les 16:18h
"En una caldera de biomassa no s'hi pot cremar de tot", ha assenyalat la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, aquest dimecres des de Vic. Per millorar la qualitat de l'aire que es respira a la comarca d'Osona, Rius ha demanat a la població que no es cremi ni carbó, ni tampoc fusta tractada o mobles, draps o plàstics. A banda d'estar prohibit, ha dit Rius, pot tenir un efecte molt perjudicial per a la salut perquè durant la crema d'aquests elements es poden alliberar substàncies tòxiques. Com a conseqüència de l'orografia de la zona, que en altres llocs faria que els gasos perjudicials es dispersessin fàcilment, a la Plana de Vic, envoltada per muntanyes, contribueix al seu estancament.

Sota el lema "Crema bé, respiraràs millor", el Departament i el Consell Comarcal d'Osona han engegat una campanya informativa sobre com fer un bon ús de la biomassa per escalfar-se. Les males combustions provoquen una contaminació més elevada en una comarca en què l'orografia no hi juga gens a favor. "No és que es facin les coses pitjor que en altres territoris", ha matisat la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, "és que les condicions ambientals són més crítiques i s'ha de fer millor que en altres llocs". 

L'objectiu de la campanya és conscienciar i oferir consells bàsics per afavorir la bona combustió de les estufes i llars de foc i calderes, evitant emissions de gasos contaminants. Segons s'explica, cal assegurar-se que els aparells (estufa de pèl·lets, llar de foc tancada o caldera de pèl·lets) disposen del marcatge CE (conformitat europea) i de la "Declaració UE". En el cas de la llar de foc tancada, aquesta és més eficient i produeix menys contaminants. D'altra banda, un dels consells és mantenir les xemeneies netes perquè si en surt fum negre, això indica mala combustió. 

Pel que fa a la biomassa forestal que es crema, cal tenir en compte que la llenya sigui seca i que l'emmagatzematge del pèl·let pot generar concentracions perilloses de monòxid de carboni a l'aire. "Per això cal que es faci sempre en llocs ben ventilats", remarquen. 

Elements prohibits per cremar

En instal·lacions domèstiques hi ha elements que poden alliberar substàncies tòxiques perjudicials per a la salut i que poden fer malbé la instal·lació, com les partícules o el benzopirè. Concretament, està prohibit cremar: coc de petroli, carbó mineral, fusta tractada, mobles, roba o draps, paper d'alumini o brics, escombraries domèstiques, olis, palets, plàstics o revistes. 

A Osona, a banda de les superacions del límit de qualitat de l’aire de les partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10), un dels compostos que ha presentat algunes superacions del valor objectiu anual en els darrers anys (sobretot el 2013 i el 2015) és el benzopirè, segons dades del Departament. 

El benzopirè és un gas contaminant molt relacionat amb la mala combustió de les calderes i que pot tenir tant un origen industrial com domèstic. Els nivells més elevats de benzopirè es donen a l'hivern, especialment els dies de baixes temperatures, quan més es necessita la calefacció, i la boira i la inversió tèrmica en fan més difícil la dispersió.

Des del Consell Comarcal, Manel Romans ha explicat que és fonamental la conscienciació de la societat perquè la biomassa a la comarca és una aposta estratègica. "És una font d'energia de Km0 a la que no volem renunciar", ha assenyalat. Així doncs, conjuntament amb la Generalitat, es treballa perquè la biomassa i l'aprofitament de la fusta siguin viables i que la població en faci un ús correcte que eviti la contaminació. 
Arxivat a