Registrats 425 casos de frau elèctric a Osona durant el 2018

Vic i Manlleu encapçalen el rànquing dels municipis on s'han donat més casos

Frau elèctric en uns comptadors.
Frau elèctric en uns comptadors. | Endesa
Redacció
06 de febrer del 2019
Actualitzat a les 8:53h
Endesa va detectar durant el 2018 prop de 26.400 casos de frau elèctric a Catalunya. Per demarcacions, Barcelona és la que encapçala el nombre d'expedients amb 19.739. D'aquests, 425 casos s'han donat a Osona. Els 10 municipis que encapçalen el rànquing són Vic (119), Manlleu (101), Torelló (29), Muntanyola (23), Gurb (19), Sant Quirze de Besora (14), Taradell (14), Roda de Ter (13), Sant Hipòlit de Voltregà (10), i Oristà (9).

La companyia alerta que aquestes situacions poden suposar un greu risc per la seguretat i la salut de les persones, tant pel propi defraudador com pels que el rodegen, i alhora posen en risc també la seguretat de les instal·lacions i dels bens immobles. Durant els últims anys s'han registrat nombrosos casos d'incendis en instal·lacions i habitatges com a conseqüència d'aquestes manipulacions. Aquestes instal·lacions elèctriques manipulades també poden provocar sobrecàrregues a la xarxa no previstes, amb la conseqüent desconnexió de fusibles de centres de transformació, cosa que es tradueix en talls de llum i un deteriorament de la qualitat del servei.

Creixement dels cultius de cànnabis

Segons Endesa, un altre factor que agreuja el problema del frau és el creixement dels cultius de cànnabis que s'ha produït en els últims anys. Aquests cultius van freqüentment acompanyats d'enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica, que poden arribar a generar importants interrupcions de subministrament als nuclis de població on es duen a terme. La companyia explica que un habitatge utilitzat com a plantació indoor de marihuana consumeix l'equivalent a 20 habitatges i la concentració d'aquests cultius en determinades zones arriba a saturar la xarxa.

A més, en contra del que es pot creure, el gruix del frau elèctric a Espanya el cometen grans consumidors, tant empreses de sectors industrials i de serveis com negocis i/o domicilis particulars amb consums elevats.