«¡¡Vich vuelve a ser de España!!»

Aquest divendres fa 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Vic

Redacció
01 de febrer del 2019
Portada de «La Vanguardia», 02/02/1939
Portada de «La Vanguardia», 02/02/1939

Portada de


La nit de l'1 al 2 de febrer de 1939, ara fa 80 anys, les tropes franquistes van entrar a la ciutat de Vic, ja a les acaballes de la Guerra Civil. Aquell dia, La Vanguardia va obrir la seva portada amb un titular més que eloqüent: ¡¡Vich vuelve a ser de España!!.

El diari es feia ressò d'una operació més àmplia, en la que també havien caigut altres municipis, com Centelles i Sant Martí de Centelles, a la mateixa comarca, Gironella (el Berguedà) o "San Pedro de Bigas" (el Vallès Oriental). En l'actuació, les tropes feixistes van comissar 600 metralladores, explosius, 1.500 fusells nous i altres "estocs enormes de material".

El dia abans de l'entrada de les tropes feixistes, el 31 de gener, l'aviació de Franco va bombardejar la capital d'Osona, en un operatiu de suport a les tropes terrestres franquistes. Els bombardejos dels avions van continuar el 2 de febrer a punts com la Vall del Ges.

La Guerra Civil, protagonista del cap de setmana a Vic

Amb motiu dels 80 anys, aquest diumenge s'ofereixen dues propostes culturals relacionades amb el fet. La primera d'elles és una visita especial i única conduïda per l'historiador i professor de la UVic-UCC Josep Casanovas, sota el títol "Bombardejos de Vic", en què es farà un recorregut pels llocs on hi havia hagut refugis antiaeris i també les ubicacions més afectades pels bombardejos.

La visita continuarà amb una projecció al Temple Romà del film Catalunya Màrtir 1938, produït per Laya Films l'any 1938, i que servirà d'homenatge a les víctimes. Es tracta d'un film propagandístic, destinat a sensibilitzar la població internacional pels efectes dels bombardejos sobre Catalunya.

D'altra banda, la coincidència amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil a Vic aquest febrer ha fet que les visites guiades dels diumenges d'aquest mes versin sobre aquesta efemèride. La visita ha estat creada per l'empresa de turisme cultural Cooltur, que ja va oferir una exitosa visita guiada sobre la Guerra Civil el mes de febrer de l'any passat. "80è aniversari del final de la Guerra Civil a Vic" tindrà lloc els diumenges 3, 10, 17 i 24 de febrer, a les 12 del migdia.

Acte anual de l'Esquerra Independentista

Com cada any, l'Esquerra Independentista organitza l'acte anual d'homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes. Serà aquest diumenge 3 de febrer a les 2 del migdia davant de la placa commemorativa del Temple Romà de Vic. L'acte està organitzat per Arran Vic, CUP Vic, SEPC Vic, Capgirem Vic, Endavant Osona-Ripollès i COS Osona-Ripollès.

Quatre bombardejos

La ciutat de Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista. El primer bombardeig va ser el dia 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. L'Hospital internacional de Vic, la casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital per als ferits de guerra, també va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

El segon bombardeig va ser el 20 de gener de 1939. El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits, a més a més van aconseguir destruir un tren. El tercer bombardeig va ser el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà.

El quart bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.
Arxivat a