​Torra demana a les universitats ser un «refugi d'idees i de lluita de reivindicacions»

El president de la Generalitat fa una crida a no cansar-se "mai" de reclamar "justícia, democràcia i llibertat" durant la presa de possessió del nou rector de la UVic-UCC Josep-Eladi Baños

Quim Torra durant la presa de possessió de Josep-Eladi Baños.
Quim Torra durant la presa de possessió de Josep-Eladi Baños. | Josep M. Montaner
31 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:18h
El president de la Generalitat Quim Torra ha demanat als estudiants universitaris i a la comunitat educativa de Catalunya que davant la situació política que viu el país siguin "un refugi d'idees i de lluita de reivindicacions". Torra ho ha dit en la presa de possessió del nou rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep-Eladi Baños.

El president feia referència a les paraules del rector de la Universitat de Girona (UdG) per la tancada que va protagonitzar el centre contra l'ordre de detenció d'una estudiant per l'ocupació a les vies del tren durant l'aniversari de l'1-O.

"La universitat va esdevenir un asil de persones perseguides per les seves idees", recordava Torra. En aquest sentit, "és cabdal que la universitat i els estudiants no acoteu el cap i parleu obertament de qualsevol qüestió". "Si a la universitat se li treu el llegat d'expressió i no reivindica la lluita per les idees, perd la seva essència", ha conclòs.

"Un moment feliç, tot i les circumstàncies de dolor i complexitat"

Durant el seu parlament en la presa de possessió de Baños, el president també ha parafrasejat l'escriptor de Roda de Ter Emili Teixidor: "La vida és perquè la gent sigui feliç". Amb aquestes paraules, Torra ha explicat que "la felicitat no és un valor que cotitzi a l'alça", però que avui ha viscut un "moment feliç", tot i les circumstàncies del país, "de dolor i complexitat".
 

Quim Torra durant la presa de possessió de Josep-Eladi Baños. Foto: Josep M. Montaner


Aquest matí ha inaugurat l'escola que porta el nom de l'escriptor a Roda i ha assistit a la presa de possessió del nou rector. "Quan algú s'estima la cultura, la llibertat i el talent, és un moment feliç", ha dit.

El nou rector demana més recursos al president

Per la seva banda, el nou rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha explicat que les raons que l'han empès a ser el màxim representant del centre han estat "la seva singularitat, la possibilitat de configurar-se com un element vertebrador de la Catalunya Interior, la possibilitat d'aplicar un model del segle XXI, i el seu excel·lent equip humà".

"Tot això no serà possible sense recursos per reeixir i arribar als objectius", deia Baños. En aquest sentit, doncs, ha agraït la presència del president "que interpreto com un suport implícit a la nostra universitat".

Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat la FUB, ha remarcat que el precedent de rectors deixen "una bona herència i llegat" a Baños per tal de començar "una nova època per desplegar el seu potencial i el seu coneixement".
 

Els últims rectors de la UVic-UCC Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a