Serveis

El Consell Comarcal dona llum verda a l'aprovació inicial per crear la primera empresa d'aigua pública

Tots els partits al plenari hi han donat suport

per Redacció , 31 de gener de 2019 a les 08:42 |
Tots els partits del Consell Comarcal d'Osona hi van votar a favor. | Twitter @manelromans
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Comarcal d'Osona ha donat llum verda a l'aprovació inicial per crear el primer servei públic a Catalunya d'aigua en baixa. En la sessió extraordinària d'aquest dimecres el projecte ha rebut el suport de tots els partits del plenari: PDECat, ERC, Independents, PSC i CUP. Tot i que encara queda uns mesos perquè l'empresa es posi en marxa i estigui operativa, de moment l'Ajuntament del Brull i el de Torelló ja s'han compromès via ple a delegar la concessió del subministrament de l'aigua a la nova empresa pública.

La d'aquest dimecres és l'aprovació inicial del servei i no serà fins el ple de març –després del període d'exposició pública i al·legacions- que es donarà el vistiplau definitiu. La idea és que quan l'empresa es posi en marxa ja pugui arrencar amb la gestió de l'aigua d'alguns municipis osonencs i altres que ho vulguin s'hi puguin anar incorporant. 


El Brull i Torelló ja han aprovat les delegacions del servei al Consell Comarcal, mentre que els ajuntaments de Balenyà i Sant Julià de Vilatorta seran els següents en portar la delegació als seus plenaris. Altres ajuntaments que també s'hi ha mostrat a favor són Sobremunt o Sant Vicenç de Torelló.

Es plantejava la possibilitat d'arrencar el servei amb una massa crítica que rondés els 10.000 habitants, sumant els habitants de diversos municipis. Només amb la incorporació de Torelló al projecte, el servei ja tindrà com a client un municipi que per ell sol ja aporta 18.000 ciutadans. 


Segons expliquen des del Consell Comarcal el consumidor no hauria de veure's afectat pel canvi en la gestió del subministrament, i la idea és que pràcticament no es notin les diferències en la factura. Si se n'haguessin de produir per la necessitat d'inversions a la xarxa o perquè a causa del canvi es pugui fer un abaratiment del cost, sempre seran decisions consensuades amb cada consistori. També es destaca que en cap cas un ajuntament pagarà la factura d'un altre, ja que els comptes d'explotació seran independents i cada ajuntament haurà d'assumir les seves despeses.

Amb la posada en marxa d'aquest servei d'aigua en baixa es tancaria l'anomenat cicle de l'aigua i Osona seria la primera comarca de Catalunya que passaria a gestionar tot el circuit de manera mancomunada, com ja es fa actualment amb la gestió dels residus. Ara, el consell -a través d'empreses mixtes- ja capta l'aigua del riu o dels pous des de tres punts (Osona Nord-Voltreganès, Sud i Lluçanès), la fa potable i també s'encarrega de la depuració.

 

Participació