Càrnies en Lluita critica «la falta de seguretat i formació» a Le Porc Gourmet

Després de l'accident químic la plataforma remarca la falta d'un comitè de seguretat i salut a l'escorxador

Un dels afectats, amb el SEM, el passat 24 de gener
Un dels afectats, amb el SEM, el passat 24 de gener | Josep M. Montaner
Redacció
30 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:42h
La plataforma Càrnies en Lluita denuncia la falta de seguretat de l'escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, després de l'accident químic que va obligar a desallotjar una quarantena de treballadors. Una barreja de productes (hipoclorur sòdic i clorur fèrric) va provocar vapors i males olors que es van estendre més enllà del polígon.

A través d'un comunicat la plataforma apunta que "segurament" no s'ha constituït el comitè de seguretat i salut a l'escorxador "a causa del bloqueig pactat per impedir les eleccions i la constitució del comitè d'empresa". En aquest sentit explica que el passat juliol es va simular que els treballadors passaven a una nova empresa i que, per tant, el "bloqueig pactat" que compta amb el "beneplàcit" del Departament de Treball "podria haver perjudicat la vigilància de la salut i de la seguretat a l'escorxador".

Recorden que l'incident se suma a la "llarga llista de sinistralitat laboral". "La falta de mesures de seguretat i la falta de formació és flagrant i demostrada", conclouen.

Un altre accident a Le Porc Gourmet

El dia 24 d'aquest mes de gener de 2019 es va produir un accident químic molt greu a l'escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, a Osona. Més d'un centenar de treballadores i treballadors evacuats, una quarantena de derivats a urgències hospitalàries, i hi hauria quatre casos greus de persones ingressades a Barcelona.

Aquest accident s'inscriu en una llarga llista de sinistralitat laboral en aquest escorxador: amputacions de dits, desmais, cremades a les mans per manipulació de productes tòxics i corrosius, etcètera. La falta de mesures de seguretat, i la falta de formació, és flagrant i demostrada. I també caldria investigar què en fan, dels orins de porc que emmagatzemen.

Però és que, aquesta vegada, cal denunciar també que segurament no s'ha constituït regularment el comitè de seguretat i salut a l'escorxador a causa del bloqueig pactat per impedir les eleccions i la constitució del comitè d'empresa (pacte del juliol simulant que els treballadors passaven a una nova empresa). És a dir: que el bloqueig pactat amb el beneplàcit de la Conselleria de Treball de la Generalitat de Catalunya podria haver perjudicat la vigilància de la salut i de la seguretat a l'escorxador. Molt greu.

Els treballadors i treballadores de Le Porc Gourmet han sortit diverses vegades al carrer per denunciar els accidents continus, amb el suport de Càrnies en lluita. Ho continuarem denunciant.

Reclamem a Inspecció de Treball i a les autoritats competents que facin la seva feina. Això s'ha d'acabar. Ja n'hi ha prou, d'impunitat i d'esclavatge!