Un jove de 15 anys, primer campió de Catalunya de gossos tofonaires

Deu equips van participar en el primer campionat que va tenir lloc a la plaça de Vic

Els guanyadors per ordre d'esquerra a dreta amb Anna Erra, Montse Barniol, Josep Puigdollers i Benjamí Dòniga.
Els guanyadors per ordre d'esquerra a dreta amb Anna Erra, Montse Barniol, Josep Puigdollers i Benjamí Dòniga. | Adrià Costa
Redacció
28 de gener del 2019
Actualitzat el 29 de gener a les 8:23h
Vic va acollir aquest diumenge el primer campionat de gossos tofonaires de Catalunya, emmarcat en el Trufforum, el congrés internacional sobre la tòfona. Nil Camps, de 15 anys, i la seva gossa Dai es van proclamar guanyadors d'aquesta primera edició celebrada a la plaça i que va generar molta expectació. Darrere del jove de Cabrils, en segona posició, van quedar Juan Alfonso Magaña amb el seu gos Zac (Alcover), i Héctor de Abril i Pakun (Bigues i Riells), en tercer lloc. Es van emportar un premi en metàlic de 300, 150 i 75 euros, respectivament.

El campionat va comptar amb deu equips, formats per un gos i una persona, i havien de trobar, en 4 minuts, 4 tòfones en un recinte de 4 per 4 metres. Els guardonats van obtenir aquests temps: 1′ 03″ (1r), 1′ 09″ (2n) i 1′ 22″ (3r). Per adaptar la plaça de Vic es van portar 32 metres cúbics de terra i ho van delimitar deu parcel·les. "He vist bastant nivell", deia Dídac Espasa, director tècnic del campionat. Espasa remarcava que "als gossos no els ha costat gaire trobar-les perquè treballen amb tòfona bona".

En total hi havia quaranta tòfones enterrades a la plaça de Vic, que suposen un valor aproximat de 600 euros En aquest sentit Espasa apuntava que no tots els concursos que s'organitzen a Catalunya poden destinar aquesta inversió. El Campionat de Catalunya tindrà continuïtat més enllà del Trufforum. La Llotja de Vic –un dels organitzadors del certamen- ja s'ha compromès a continuar organitzant-lo. Fa anys que se celebren competicions de gossos tofonaires al país, però fins ara no s'havia organitzat el Campionat de Catalunya.
 

Galeria de fotos del primer Campionat de Catalunya de gossos tofonaires

Galeria de fotos del Trufforum

Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires. Foto: Adrià Costa
Arxivat a