L'interès artístic per sobre els diagnòstics de salut mental

Osonament presenta la 13a edició de "Parelles artístiques", una iniciativa formada per dos artistes un dels quals té algun trastorn mental

Una de les parelles artístiques de l'edició d'enguany
Una de les parelles artístiques de l'edició d'enguany | Osonament
17 de gener del 2019
Una trentena d'artistes d'Osona han creat un total de catorze obres inèdites en el projecte de "Parelles artístiques", impulsat per Osonament i que enguany arriba a la 13a edició. Les parelles estan formades per dos artistes, un dels quals té algun trastorn mental. Per això, la iniciativa té per objectiu normalitzar aquest tipus de malalties i alhora lluitar contra els estigmes.

Per als usuaris d'Osonament, "és viscut com una oportunitat de conèixer algú amb títol d'artista i que puguin també puguin desenvolupar aquest rol i habilitats", explica la terapeuta ocupacional, Neus Vila a Osona.com. En aquest sentit remarca que es tracta d'una relació "de tu a tu" en què hi ha en comú "un interès artístic i no un diagnòstic". Per exemple, Vila explica que algunes de les parelles han treballat "els tipus de relacions que existeixen, les més saludables o menys" o també "les arts més emocionals".

Després del pas per aquesta iniciativa, alguns artistes d'Osonament poden descobrir una tècnica artística i apostar per la formació, en altres els ajuda a motivar-se i a relacionar-se més fàcilment, i, fins i tot, el vincle de la parella ha acabat amb una amistat. "En alguns casos es manté la mateixa parella que en edicions seguides perquè han fet un procés creatiu que els agradaria continuar o perquè volen acabar de consolidar aquest vincle", afegeix la terapeuta. Hi ha artistes que repeteixen i n'hi ha que no. "Normalment motivem que es pugui anar canviar perquè l'experiència positiva d'una parella es pugui generalitzar en d'altres", conclou.

Disciplines i nombre de participants

Tot i que la pintura "és la reina del projecte", també hi ha hagut obres fetes amb disseny gràfic, escultura, fotografia i, fins i tot, dansa o música. "Les arts escèniques, com la dansa, s'han donat puntualment en només dues comarques; no són tan freqüents", detalla la terapeuta.

Pel que fa al nombre de participants, Vila detalla que habitualment són una quinzena de parelles. "Els anys que n'hem fet més és fins a 18, però costa de gestionar", ja que "a vegades la quantitat perjudica la qualitat de poder fer el seguiment o tracte de les parelles". En aquest sentit, la terapeuta explica que "cada centre [de les vuit comarques] que participa en el projecte s'organitza en funció de les possibilitats que té", des de persones interessades fins als professionals que poden fer el seguiment.

Més enllà d'Osona

La iniciativa de "Parelles Artístiques" va néixer a Osona i s'ha estès pel territori. A hores d'ara hi participen vuit comarques, com Bages, Barcelonès, Maresme, Berguedà, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental. En total, a la xarxa de "Parelles artístiques" hi han participat 196 artistes que han creat 99 obres per parelles o grups.

Aquest divendres es poden veure les catorze obres que han creat les parelles d'Osona. La inauguració de l'exposició és a la sala d'art de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic a dos quarts de vuit del vespre. L'acte anirà acompanyat d'una actuació d'una parella musical i d'una parella de dansa. Els altres territoris també organitzaran les exposicions de les seves obres i el mes de maig es trobaran totes en una mostra col·lectiva a Barcelona.
Arxivat a