GUIA Mares treballadores amb fills a la llar d'infants podran desgravar-se fins a 1.000 euros més

La nova deducció de l'IRPF s'ha de sol·licitar abans del 15 de febrer

Una mare fent un petó al seu nadó.
Una mare fent un petó al seu nadó. | Pexels
Redacció
17 de gener del 2019
Les mares treballadores amb fills d'entre 0 i 3 anys escolaritzats en llars d'infants ja comptaven amb una deducció fiscal de 1.200 euros anuals, a percebre d'un sol cop després de fer la declaració de la renda o bé en mensualitats de 100 euros. Ara però, les mares que compleixin aquestes condicions ja poden demanar la nova deducció de l'IRPF, que pot arribar als 1.000 euros més anuals, amb el model 223, disponible a la pàgina web de l'Agència Tributària

Es tracta d'una nova ajuda pública a la maternitat que el govern del PP va incloure en els els pressupostos generals de l'Estat de l'any passat. Es pot sol·licitar, com a molt tard, fins al 15 de febrer.

Qui ho pot demanar?

Aquelles mares que treballin (siguin assalariades o autònomes), o que treballessin durant el 2018 i ara no tinguin feina i que portin els fills a la llar d'infants o centre d'educació infantil autoritzat, tan públic com privat. La deducció s'aplicarà a la mare per cada fill, i també independentment que sigui un altre progenitor qui hagi pagat les mensualitats de la llar d'infants.

Com es poden percebre els 1.000 euros íntegrament?

La deducció es calcula de manera proporcional al número de mesos que el nen estigui inscrit a la llar d'infants, a l'import total de la despesa efectiva del centre, i a les cotitzacions i quotes totals de la Seguretat Social. Per regla general, les mares que ja complien els requisits per rebre la deducció de 1.200 euros també els compliran per rebre els 1.000 euros de la reforma. Només en cas que la mare tingui un sou molt baix i cotitzi poc a la Seguretat Social rebran menys de 1.000 euros

Què passa si el meu fill ha fet els 3 anys durant el 2018?

També s'aplica la deducció. Si l'infant compleix aquesta situació però ha continuat al primer cicle d'educació infantil uns mesos més (per exemple, els nens que van néixer entre el gener i el juliol del 2015), es podrà aplicar la deducció fins al mes anterior a la seva incorporació al segon cicle d'educació infantil.

Com es demana?

La mare ha de demanar a la llar d'infants que ompli el model 233. Els responsables del centre d'educació infantil hauran d'omplir-lo amb el nom i el DNI dels dos progenitors, els mesos complets que l'infant ha estat escolaritzat a la llar d'infants i l'import que s'ha pagat cada mes. A la declaració de la renda de l'exercici 2018 apareixerà una casella que caldrà marcar si es té dret a la deducció i la llar d'infants ha tramitat correctament el model 233.

És compatible amb altres ajudes?

No.

Es continuarà aplicant la deducció el 2019?

Sí. El nou govern de Pedro Sánchez ho ha mantingut en el seu projecte de pressupostos de cara al 2019. Encara que no s'arribin a aprovar els comptes de Sánchez, la deducció seguiria en vigor perquè es prorrogarien els pressupostos del 2018, els primers que preveien la deducció.