​El govern de Vic es desentén del Mercat Municipal

Regidors de l'oposició i dos de l'equip de govern voten a favor d'una moció per un compromís polític en defensa de l'equipament de cara la propera legislatura

Diferència de vots de l'equip de govern durant el ple de Vic.
Diferència de vots de l'equip de govern durant el ple de Vic. | Josep M. Montaner
15 de gener del 2019
Vic és ciutat de fires i mercats. Precisament els mercats van centrar el debat al plenari d'aquest dimecres a l'Ajuntament de Vic. El Mercat Municipal va ser el gran protagonista. ERC-Som Vic va presentar una moció per un compromís polític en defensa de l'equipament, que va obtenir un "no" contundent de resposta de -la majoria de- l'equip de govern de Vic.

L'encarregada de presentar-la va ser Maria Balasch, remarcant que el seu partit creu "en la necessitat que la nostra tingui un mercat municipal" com un "espai de proximitat de producte quilòmetre 0" i que "genera punts de trobada i d'integració social".

En aquest sentit, la regidora explicava que la renovació del mercat suposaria un benefici per als comerciants i ciutat, i actuaria "com un motor econòmic, urbà i social". També remarcava que no tenia cap sentit anomenar Vic "ciutat de fires i mercats" si no s'hi apostava. "Sense mercat com podem dir que Vic és una ciutat a la mesura humana?", es preguntava, fent referència al lema de l'actual Ajuntament de Vic. Per tot això, Balasch explicava que només volien "un objectiu": el compromís públic per treballar fermament en la propera legislatura.
 

Maria Balasch durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Joan Coma durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Una moció "electoralista"

Tota l'oposició hi va votar a favor fins i tot dos membres de l'equip de govern: Benjamí Dòniga (no-adscrit) i Carme Bover (Unió). Dòniga va exposar que no es podia culpar només l'equip de govern de la problemàtica del mercat, sinó també tota la resta de regidors de l'oposició.

Bover, per la seva banda, va apuntar que calia "un projecte diferencial que potenciï l'activitat comercial". Tot i això, la majoria dels partits van titllar la moció d'"electoralista". Va ser el cas de Capgirem Vic que en paraules de Joan Coma va tractar el text de "propagandístic".

"Cal revisar el passat per veure com l'han portat fins ara", deia el regidor, preguntant-se quin valor es donava a un compromís si "amb tots aquests anys no s'ha fet res". "Nosaltres el compromís el portem el programa", deia Coma.

Per la seva banda, el Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, explicava que era "demagògia d'esquerra" perquè ell ja havia presentat una moció i no s'hi va votar a favor, a més que ERC també va estar a l'equip de govern durant vuit anys. "És un brindis al sol, però no tenim cap inconvenient a votar-hi a favor", concloïa.

"No intentem resoldre la problemàtica en la moció", deia el regidor Arnau Martí, de Vic Per a Tots, destacant que no s'especificava ni el model de gestió ni la inversió que es necessitava. "Hi ha hagut una sèrie de dèficits", deia el regidor, remarcant que el projecte "ha de sumar entre tots: els de dins i els de fora ".
 

Benjamí Dòniga durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Josep Anglada, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


"Un mercat mal anomenat municipal"

Des de l'equip de govern Vic, Toni Serrat va destacar que tothom qui opta a un concurs "té els seus drets i obligacions, com el 'mal anomenat' Mercat Municipal". El regidor va desglossar el seguit d'accions que s'han portat a terme des de l'Ajuntament per intentar revitalitzar el mercat, com són estudis, projectes executius i la iniciativa de baixar a la planta baixa amb les condicions que hi havia sobre la taula.

"Hem de tocar de peus a terra", deia el regidor, remarcant que "mentre els paradistes tinguin la concessió vigent, els hi respectarem els drets i els exigirem els deures que té tota concessió". En aquest sentit criticava que "la gestió no és la més idònia". "Si no es renuncia a l'actual concessió, no es pot pas pensar com remodelar el mercat", apuntava. "Hi hem esmerçat molts recursos i esforços", però "aquesta concessió no fa ni deixa fer". D'aquesta manera, el regidor es desentenia del projecte i remarcava que hi havia altres projectes prioritaris com la nova biblioteca o les Adoberies.
 

Arnau Martí durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Toni Serrat durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


"Deixar morir el mercat"

Sobre les paraules de Serrat, Balasch va apuntar que els havia deixat "esmaperduts" i que l'única pregunta era: "Volem que la ciutat tingui un mercat municipal?". "Si no es creu en un mercat municipal, ja no podem fer-hi res més", va concloure. La regidora va agrair el vot a favor dels partits i que li sabia greu que l'equip de govern no hi donés suport.

En aquest mateix sentit, Coma destacava "la valentia" de l'equip de govern "per deixar morir el mercat i fer el compte enrere fins que se'ls acabi la concessió". També va criticar que s'hagués fet "zero autocrítica" per part de l'equip de govern. Anglada, per la seva banda, va apuntar que agraïa la "sinceritat", tot i que el seu partit creia en el projecte. Serrat va repetir que "calia repensar el mercat quan la situació estigui aclarida". "Aquest mercat no perquè està tocat", concloïa.

Modificació de l'ordenança sobre mercats

D'altra banda, el ple també va modificar l'ordenança relacionada amb l'ordenança reguladora dels mercats de marxants del municipi. Tal com presentava la regidora de Comerç, Maria Carme Bover, l'ordenança vol "millor i dinamitzar" els tres mercats de dimarts, dissabte i diumenge. "S'ha incidit en els drets i les obligacions, com els horaris, procediment per ocupar més espai, control d'entrades i sortides, millorar en la recollida...".

Maria Carme Bover durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Josep M. Diéguez, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Des d'ERC, Josep M. Diéguez apuntava que calia "una revisió més àmplia de l'ordenança". En aquest sentit, explicava que hi ha "nou drets i 28 obligacions pels paradistes", "un pèl desequilibrat", deia el regidor. Tots els regidors hi van votar a favor.

Anna Erra rep el suport dels partits independentistes

Abans de començar les intervencions, tant ERC com Capgirem Vic van mostrar el seu suport a l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, citada a declarar per la megafonia de la plaça Major per als presos polítics. Un advocat d'Oviedo ha presentat una querella denunciant l'alcaldessa per delictes de prevaricació i malversació. Erra va agrair el suport i, sobretot, veure que "anem junts en la mateixa causa".

Mobilitat i farmàcies de guàrdia

Pel que fa a dictàmens, el ple va aprovar, amb l'abstenció de Capgirem Vic, inicialment la modificació de l'ordenança de mobilitat i seguretat viària. Tal com exposava la regidora Fabiana Palmero, s'introdueixen les preinscripcions que demana el pla de la bicicleta i els vehicles de mobilitat personal, així com les zones DUMA.
 

Marc Barnolas durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner
 

Josep Arimany durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Marc Barnolas, de Capgirem, va apuntar que les modificacions no tenien "massa estructura i era una mica complex". "Hi votem en contra per fer al·legacions, malgrat compartir la bona intenció de modificar-ho", va dir.

Per acabar, Josep Anglada (PLVI) va presentar una moció per l'augment de les oficines de farmàcies de guàrdia de la ciutat. El regidor exposava que per una ciutat de prop de 45.000 habitants era "insuficient" que només hi hagués una farmàcia de guàrdia a la nit.

Des de l'equip de govern, Josep Arimany va apuntar que el sistema estava "molt ben reglamentat" i que per llei no estaven obligats que n'hi hagués més d'una. La moció no va prosperar, ja que només hi va votar a favor Anglada i el regidor no-adscrit Benjamí Dòniga.
 

Sara Blázquez durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner
 

Jaume Colomer, durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner
 

Àlvar Solà durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner
 

Josep Lluís García durant el ple de Vic. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a