La Fiscalia arxiva la denúncia contra l'alcalde de Sant Pere de Torelló per l'1-O

Tot i l'arxivament, Jordi Fàbrega s'autoinculpa "de la mateixa causa que acusen els presos i exiliats polítics"

Jordi Fàbrega
Jordi Fàbrega | Adrià Costa
Redacció
14 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:43h
La Fiscalia General de l'Estat ha arxivat la denúncia contra l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, per la seva possible participació en el referèndum d'independència celebrat l'1 d'octubre de 2017.

L'arxivament de la causa es basa en tres premisses. Malgrat que la Fiscalia admet que els batlles van signar el Decret amb anterioritat a la recepció de la suspensió dictada pel TC, aquests no podien "al·legar desconeixement" perquè aquesta informació era de domini públic. Malgrat tot, la Fiscalia veu els Decrets com "un acte de mera adhesió" de l'alcalde a la convocatòria del referèndum.

La Fiscalia també observa que "l'efectiva disposició dels locals no requeria formalment d'un comportament actiu per part dels alcaldes, sinó que era la mateixa Llei de referèndum" la que disposava dels locals. Finalment, l'escrit d'arxivament valora que "una multitud de gent" disposava de claus dels locals que es van obrir el dia 1 d'octubre. Davant d'aquests fets, la Fiscalia descarta portar les acusacions a judici i arxiva els procediments oberts.

Fàbrega va ser citat el 5 d'octubre de 2017 als jutjats de Manresa, però es va negar a declarar el passat 5 d'octubre de 2017. És l'únic alcalde de la comarca d'Osona que han cridat a declarar. En una piulada el batlle de Sant Pere de Torelló remarca que s'autoinculpa de "la mateixa causa que acusen els presos i exiliats polítics", tot i l'arxivament. Els altres de la Catalunya Central, com el de Manresa, Valentí Junyent, o el de Moià, Dionís Guiteras, els hi van arxivar la setmana passada.

Fàbrega, als jutjats de Manresa quan va anar a declarar. Foto: ACN