JARC considera el 2018 un «bon any» per als productors de porcí tot i obtenir menys beneficis

El sindicat ho atribueix a una davallada de cotitzacions i a un encariment dels costos del 4%

Redacció
15 de gener del 2019
Imatge d'uns porcs en una granja
Imatge d'uns porcs en una granja | Adrià Costa
JARC considera que el 2018 ha estat un "bon any" per al pel sector porcí després que s'hagi tancat l'exercici amb xifres positives que han suposat un benefici mitjà de 4,45 euros per porc, lluny, però, dels 21 euros per animal del 2017. Des del sindicat ho atribueixen a una davallada de cotitzacions i a un encariment dels costos del 4%. I es que el darrer any ha finalitzat deixant una cotització mitjana anual del porc d'1,134 euros/quilo, segons les cotitzacions de Mercolleida. Es tracta d'una cotització mitjana similar a les obtingudes el 2015 i 2016, però un 10% inferior a la de 2017 que va ser d'1,26 euros/quilo per animal. Segons JARC, aquest fet ha suposat que una granja amb 500 mares reproductores hagi obtingut en el 2018 un benefici de 53.400 euros.

Els productors de porcí han tancat el 2018 amb un benefici mitjà de 4,45 euros per porc, per sota dels 21 euros/animal obtinguts els 2017, tot i que aquell va ser un any "excepcional" pel que fa a beneficis marcats, entre les raons principals, per uns preus baixos de les matèries primeres. Segons JARC, aquestes han augmentat un 8% en el 2018. En el cas del pinso, que suposa entorn del 70% dels costos de producció, l'augment ha estat del 3%. 

A aquest encariment, l'organització també hi suma unes cotitzacions del porcí més baixes durant els primers mesos de l'any, cosa que ha fet que en algunes setmanes els marges de beneficis "hagin estat molt justos o inclús negatius". Els mesos d'estiu, però, han estat "la clau" per entendre aquest tancament de l'any amb beneficis. 

Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC, ha explicat que aquesta situació recorda "la fragilitat de l'economia agrària". "No poder controlar aquests augments i, sobretot, no poder-ho repercutir automàticament al preu de venda" han portat JARC a tornar a reclamar a les diferents administracions "que treballin per establir mecanismes de mercat justos". Per Bernis, aquesta realitat, amb un augment de la producció global, ha comportat que els marges de beneficis per al ramader hagi baixat un 81% respecte el 2017.

Creixen les exportacions de porcí catalanes en volum però cau el seu valor

Un altre dels factors que també ha incidit en la situació del porcí han estat les exportacions. Segons JARC, a nivell estatal han augmentat un 7,9% en volum de tones en el període de gener a octubre, però han descendit un 1,6% en matèria econòmica. Aquesta situació, a Catalunya s'ha traduït en un creixement respecte el 2017 del 3,7% en volum, però una reducció d'un 6% en valor (dades de gener a octubre). El 2018 les exportacions catalanes d'aquest sector van suposar 2.195 milions d'euros. Per Bernis aquestes dades tenen una afectació important pel conjunt del sector, ja que l'exportació porcina estatal representa més del 60% de la producció sectorial.

Els cinc principals mercats de destí del porcí espanyol han estat la Xina (15,3%), França (14,5%), Itàlia (8%), Portugal (6,3%) i Japó (5,9%). Des de JARC han destacat també el creixement de mercats com els de Corea (47,3%), República Txeca (46%), Romania (36%), Filipines (25,3%) i Hongria (21%). En el cas d'aquests països europeus, han hagut d'incrementar les importacions després de veure's afectats per la Pesta Porcina Africana (PPA).

Jaume Bernis considera aquests increments un fet "conjuntural" i, per això, ha animat a seguir treballant per obrir nous mercats i la "importància" que suposa tenir una xarxa diversificada de mercats de destí. Així, ha celebrat l'entrada al mercat mexicà, un important destí pel volum de població i el seu consum de carn. 

Sobre la incidència de la PPA en els mercats mundials, Bernis ha reiterat la necessitat de seguir extremant els controls de bioseguretat en tots els àmbits que afecten el sector porcí. I ha recordat que la qualitat que se certifica des de Catalunya, "ha estat la principal valedora per seguir liderant les exportacions". En aquest sentit, Catalunya continua sent el principal punta de llança de les exportacions porcines espanyoles, on representa més del 50% del comerç internacional, tant en volum de quilos com en moviment econòmic. 

Des de JARC consideren que seguir treballant per augmentar l'excel·lència en la producció i mantenir-se ferms en la lluita contra la PPA com els principals reptes del conjunt del sector. A més, aquest 2019 "també caldrà incidir en la gestió de les dejeccions i en l'apropament del sector al conjunt de la societat", segons Bernis. 
 

El cap sectorial del porcí de JARC, Jaume Bernis. Foto: ACN