La Festa dels Tonis de Taradell aplica mesures per protegir els animals i garantir el futur de la celebració

El certamen retira grups de música per no destorbar els cavalls, prohibeix els cotxes durant els passants i contracta veterinaris

La Festa dels Tonis de Taradell, aquest diumenge
La Festa dels Tonis de Taradell, aquest diumenge | ACN
Redacció
14 de gener del 2019
Els Tonis de Taradell volen garantir el futur de la festa davant les crítiques dels animalistes. Amb aquest objectiu, l'organització ha apostat per ser pionera i ha decidit aplicar mesures de protecció per assegurar el benestar dels animals que participen en la celebració. En aquesta edició, s'han posat en marxa algunes accions que s'han consensuat amb els animalistes com és el cas de la prohibició del pas de vehicles durant els passants, la retirada de grups de música per no destorbar els animals o la contractació de veterinaris. El seu president, Josep Preseguer, explica que l'organització redactarà un protocol per vetllar per la salut dels animals, i lamenta no tenir el suport de la Federació Catalana dels Tres Tombs per fer-ho.

Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, els Tonis de Taradell és una de les festes dels Tres Tombs més importants i concorregudes de Catalunya. Aquest diumenge s'ha celebrat el seu acte central amb el passant dels Tres Tombs, on prop d'un centenar de carruatges han sortit al carrer degudament guarnits, tal com es feia fa més de mig segle. 
 

La Festa dels Tonis de Taradell, aquest diumenge Foto: ACN


Enguany, com a novetat, l'organització ha decidit fer un pas endavant i ha apostat per aplicar mesures que garanteixin el benestar dels animals que participen a la festa i que, majoritàriament, són eugues i cavalls. L'objectiu és adaptar-se als nous temps i protegir la festa de les critiques dels animalistes. 

El seu president, Josep Preseguer, explica que les mesures s'han consensuat amb les associacions animalistes i, entre elles, hi ha per exemple el fet que s'han retirat grups de música per no destorbar els animals, s'han facilitat punts d'aigua i s'han contractat veterinaris per vetllar per la salut de les bèsties durant tota la festa.  A més, Preseguer també ha anunciat que l'organització té previst redactar un protocol d'actuació en aquest sentit, i lamenta no comptar amb el suport de la Federació Catalana dels Tres Tombs per fer-ho. 

La celebració d'aquest diumenge va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs, que celebrava la iniciativa de l'organització. "Tots els elements patrimonials els hem d'intentar mantenir en la seva essència i amb els seus trets identitaris, però alhora és normal que si els protagonistes de la festa són els animals es prenguin totes les mesures per protegir-los", remarcava. 
 

 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Taradell

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

Laura Borràs va assistir a la Festa dels Tonis de Taradell. Foto: ACN

Arxivat a