Anna Erra qualifica d'«absurda» la querella per la megafonia sobre els presos polítics

Un jutge de Vic admet a tràmit una querella que ha presentat un advocat d'Oviedo

Anna Erra ha atès els mitjans de comunicació
Anna Erra ha atès els mitjans de comunicació | ACN
Redacció
11 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:11h
L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, està citada a declarar el pròxim 25 de febrer pels missatges independentistes que, durant tres setmanes, es van difondre per la megafonia de l'Ajuntament, l'estiu passat, tal com ja ha avançat Osona.com. El Jutjat d'Instrucció número 3 de Vic ha admès a tràmit una querella presentada per un advocat asturià i ha obert diligències pels presumptes delictes de prevaricació i malversació, segons ha informat el TSJC.

L'alcaldessa, que encara no ha rebut cap notificació i se n'ha assabentat pels mitjans de comunicació, ha assegurat en una roda de premsa aquest migdia que se sent tranquil·la, que no ha fet res mal fet i que no es van gastar diners públics. El missatge deia amb un so de campanes imitant el toc de sometent que no s'havia de normalitzar "una situació d'excepcionalitat i urgència nacional".

Anna Erra ha atès els periodistes sorpresa després d'assabentar-se pels mitjans de comunicació que el jutge Josep Mateu ha admès a tràmit una querella presentada per l'advocat asturià Miguel Barbazán, i ha obert diligències per presumptes delictes de malversació i prevaricació. En la seva querella, l'advocat també es referia a la comissió d'un presumpte delicte d'odi, al qual també s'hi ha referit l'alcaldessa en les seves declaracions, tot i que l'admissió a tràmit s'ha limitat als altres dos delictes.

Erra creu és un "atac a l'autonomia local" i ha afegit que "com a alcaldessa puc decidir el què crec que no farà res de mal a la ciutat". "L'únic que hem fet és sentir a plaça uns missatges en suport a la llibertat i l'independentisme, i hem de recordar que 17 dels 21 regidors de l'Ajuntament de Vic són independentistes. No ens amagarem mai que som una ciutat que anhelem la independència", ha dit.

L'alcaldessa creu que tot plegat és "absurd" i nega que hi hagi cap situació d'odi ni que l'Ajuntament s'hagi gastat "un euro". L'alcaldessa ha assegurat que se sent tranquil·la i que anirà a declarar. 

El missatge que ha generat polèmica deia textualment: "No normalitzem un situació d'excepcionalitat i d'urgència nacional. Recordem cada dia que encara hi ha presos polítics i exiliats. No es desviem del nostre objectiu, la independència de Catalunya". El text, una iniciativa conjunta entre l'ANC, Òmnium Cultural i el CDR, es difonia cada dia a les vuit del vespre.

Per aquest mateix tema també hi ha una altra investigació oberta per la fiscalia per aclarir si l'acció va suposar algun cost i es va implicar funcionaris.

Una investigació paral·lela

Paral·lelament hi ha una investigació de la Fiscalia Provincial de Barcelona que demana que s'esbrini si l'emissió dels missatges ve referendada per un acord municipal i si aquesta emissió ha suposat alguna despesa per a l'Ajuntament, ja sigui en la instal·lació dels altaveus o per la confecció del missatge.

El passat setembre Erra explicava que no hi havia hagut cap tràmit ni acord al ple, però que els partits independentistes -la majoria del consistori- sempre han anat a la una. També afegia que "és difícil trobar la despesa" perquè la megafonia funciona per fer sonar "els goigs de Sant Miquel" durant unes hores concretes del dia. "El sistema ja el tenim implantat i les entitats ens van donar el pen amb el missatge", concloïa.

La polèmica per la megafonia a l'Ajuntament de Vic va començar a sonar a finals d'agost. Aquesta emetia un missatge en el qual reclamava "no normalitzar la situació d'excepcionalitat i d'urgència nacional" per la repressió de l'Estat i on demanava a la població "no desviar-se de l'objectiu de la independència". El missatge, una iniciativa municipal conjunta amb l'ANC, Òmnium Cultural i CDR, es difonia a les 8 del vespre. Aquesta megafonia, que es va emetre fins la Diada de l'11 de Setembre, va aixecar intenses protestes unionistes a les xarxes socials. 

Arxivat a