Citen a declarar Anna Erra al jutjat per la megafonia sobre els presos polítics

Un jutge de Vic admet a tràmit una querella que ha presentat un advocat d'Oviedo, segons "El 9 nou"

Anna Erra, el passat setembre en una roda de premsa sobre la investigació de la Fiscalia.
Anna Erra, el passat setembre en una roda de premsa sobre la investigació de la Fiscalia. | ACN
Redacció
11 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:19h
L'alcaldessa de Vic Anna Erra està citada a declarar el proper 25 de febrer pels missatges independentistes que es van difondre des de la megafonia de l'Ajuntament a la plaça Major. Tal com avança El 9 nou aquest divendres, el titular Jutjat d'Instrucció número 3 de Vic, Josep Mateu, ha admès a tràmit una querella presentada per l'advocat asturià Miguel Barbazán.

Aquest considera que podria ser un delicte de prevaricació i malversació. El missatge amb la veu de l'actor Lluís Soler –consensuat entre el consistori, l'ANC, Òmnium i els CDR- demanava, entre d'altres, que "no ens desviem del nostre camí: la independència de Catalunya". Anna Erra encara no ha rebut cap notificació sobre aquesta querella.

També està citat a declarar el mateix dia el regidor de Vic Per a Tots Arnau Martí com a testimoni, que va reclamar que es deixés d'emetre el missatge i apuntava que la decisió perquè sonés la megafonia era "unilateral".

Una investigació paral·lela

Paral·lelament hi ha una investigació de la Fiscalia Provincial de Barcelona que demana que s'esbrini si l'emissió dels missatges ve referendada per un acord municipal i si aquesta emissió ha suposat alguna despesa per a l'Ajuntament, ja sigui en la instal·lació dels altaveus o per la confecció del missatge.

El passat setembre Erra explicava que no hi havia hagut cap tràmit ni acord al ple, però que els partits independentistes -la majoria del consistori- sempre han anat a la una. També afegia que "és difícil trobar la despesa" perquè la megafonia funciona per fer sonar "els goigs de Sant Miquel" durant unes hores concretes del dia. "El sistema ja el tenim implantat i les entitats ens van donar el pen amb el missatge", concloïa.

La polèmica per la megafonia a l'Ajuntament de Vic va començar a sonar a finals d'agost. Aquesta emetia un missatge en el qual reclamava "no normalitzar la situació d'excepcionalitat i d'urgència nacional" per la repressió de l'Estat i on demanava a la població "no desviar-se de l'objectiu de la independència". El missatge, una iniciativa municipal conjunta amb l'ANC, Òmnium Cultural i CDR, es difonia a les 8 del vespre. Aquesta megafonia, que es va emetre fins la Diada de l'11 de Setembre, va aixecar intenses protestes unionistes a les xarxes socials. 

Arxivat a