Alerta pel fred i el vent a Osona

Hi haurà una baixada de temperatures al llarg de la setmana

Redacció
10 de gener del 2019
El pla per fort vent de Protecció Civil (Ventcat) està en estat d'alerta des de dimecres a la nit a la façana marítima de l'Empordà, el Pirineu, el Prepirineu i també en menor mesura la Catalunya Central. Al Santuari de Queralt s'han registrat ratxes de 135,7 quilòmetres per hora. El vent de component nord està bufant fort a cotes altes i mitges del Pirineu oriental.

Les ràfegues podran superar durant el dia els 90 quilòmetres per hora. Durant la tarda i el vespre de dimecres es van registrar algunes incidències lleus, com diversos talls de subministrament elèctric o algunes caigudes d'arbres a l'Empordà. També està en estat de prealerta el pla Procicat per fort onatge a l'Empordà.
 
Per altra banda, la massa d'aire polar provinent del centre d’Europa ja s'ha instal·lat a Catalunya i els termòmetres han caigut arreu del país. En alguns punts, les màximes en relació a aquest dimarts poden baixar fins a 10 graus. A la costa, les temperatures seran més suaus. 

El fred sever continuarà divendres i anirà afluixant al llarg del cap de setmana. No anirà acompanyat ni de pluges ni de neu (només es produirà alguna nevada esporàdica a la cara nord del Pirineu).

La temperatura aquest matí ja ha baixat entre 4 i 9 graus al terç sud, Pirineu i Alt Empordà. A les Terres de l'Ebre, el mercuri està per sota entre els 2 i 4 graus negatius.