Vic

Vic mesura la qualitat de l'aire de la ronda Camprodon, la via més transitada de la ciutat

Els valors que recull la unitat mòbil també serviran per decidir la idoneïtat del vial del Puig dels Jueus

per Carles Fiter , Vic, 9 de gener de 2019 a les 15:16 |
La unitat mòbil cedida per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vic vol conèixer i diagnosticar la qualitat de l'aire de la ronda Camprodon. Des de mitjans de desembre i durant dos mesos, s'ha instal·lat una unitat mòbil a la via per mesurar-ho. El vehicle va equipat amb analitzadors automàtics i captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics i sensors per les variables meteorològiques. Així ho ha explicat aquest migdia el regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila.

"Depèn del temps que faci les condicions atmosfèriques són unes o unes altres", ha apuntat el regidor, remarcant que "Vic té unes peculiaritats per la seva orografia: a l'estiu tenim problemes amb l'ozó i a l'hivern amb partícules i benzopirens". Per tot això, quan hi ha boira, i per tant no hi ha dispersió de l'aire, "els ciutadans patim més els efectes de la contaminació".


La ronda Camprodon, la més transitada de la ciutat

Vic ha escollit la ronda Camprodon perquè és la via més transitada de la ciutat. "És un dels eixos amb més quantitat de vehicles que tenim al municipi", deia el regidor, destacant que "els dies que es genera més contaminació són de dilluns a divendres". Diàriament, de mitjana, hi passen uns 18.000 vehicles. Davant la preocupació ciutadana de l'Associació de veïns Vic Nord i l'equip de govern es va decidir escollir aquesta zona per analitzar.


El furgó, cedit per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, mesura tots els components que troba l'aire i que es consideren contaminants, com són el monòxid de carboni, el benzopirè, l'ozó o les partícules en suspensió. "Depèn de circumstàncies, com la concentració o la mida de la partícula, afecta més o menys a la població", explica el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, Jordi Boadas.

La Generalitat té repartides estacions de meteorologia arreu de Catalunya en punts significatius i representatius. En el cas de Vic, hi ha dos punts fixs que controlen la qualitat de l'aire: al carrer Dues Soles i a la zona esportiva. Aquestes dos controls es tenen com a una estació, que se suma a les altres dues que hi ha a Manlleu i Tona. "Aquesta unitat és més per mirar un punt concret", diu el tècnic. En aquest cas, la via més transitada de Vic: la ronda Camprodon.

Els resultats i la ideoneitat del vial del Puig dels Jueus

Els resultats es donaran a conèixer més endavant i, a partir, s'emprendran unes accions o unes altres. Amb tot, Soldevila creu que "Vic, en general, té una bona qualitat de l'aire". En aquest sentit, remarca que actualment hi ha més control a les empreses pel que fa a contaminació i també "es vigila més amb la crema a les estufes".

D'altra banda, conèixer aquests resultats també permetrà conèixer la idoneïtat d'un vial al Puig dels Jueus per repartir el trànsit d'aquesta entrada de Vic. "Estem a punt d'aprovar el POUM i ens ajudarà a decidir les prioritats que hem de seguir", ha conclòs.
 

La unitat mòbil cedida per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Foto: Josep M. Montaner

 

Participació