UVic i Althaia impulsen la primera Càtedra de Salut Mental de l'estat

L'objectiu central és generar i aportar coneixement per traspassar-lo a l'àmbit assistencial i millorar així l'atenció en salut mental a la ciutadania

Presentació de la Càtedra de Salut Mental a Althaia
Presentació de la Càtedra de Salut Mental a Althaia | Althaia
Redacció
09 de gener del 2019
Generar i aportar coneixement basat en l'evidència científica per promocionar, prevenir i assistir la salut mental en les persones d'una manera holística i integrada. Aquesta és la missió de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, la Fundació Althaia i les Facultats de Medicina i Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, la primera d'aquestes característiques a tot l'Estat que s'ha creat per esdevenir un referent i catalitzador de la recerca i traspassar-ne els resultats a l'àmbit assistencial. 

El Dr. Pere Bonet, especialista en psiquiatria que compta amb una dilatada trajectòria professional, n'és el director executiu. Gemma Prat, doctora en Psicologia a la Fundació Althaia, i Salvador Simó, doctor en Teràpia Ocupacional i PDI de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, en són els codirectors. La seu de la càtedra és la Unitat Docent Territorial de Manresa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. 

El comitè permanent està format pel Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia, Osonament, Ampans i la UVic-UCC amb les Facultats de Medicina, Ciències de Salut i del Benestar, i Ciències de la Salut de Manresa. A més, s'ha format un consell internacional amb professionals de les universitats de Karolinska, Porto, Leipzig, North Wales i CH Bezier que en faran seguiment.

La salut mental és la base per al benestar i funcionament efectiu d'un individu i d'una comunitat. Per això és de gran importància que el sistema de salut doni resposta als problemes de salut mental, especialment els crònics, mitjançant els diferents recursos existents des d'una visió integral i comunitària i amb la coordinació de tots els professionals que intervenen.

La càtedra posarà especial èmfasi en el desenvolupament del Recovery, un nou enfocament en salut mental que posa la persona com a vertader protagonista del seu procés terapèutic i n'impulsa el creixement personal. En aquest paradigma, el concepte de recuperació no fa al·lusió a la mera recuperació clínica, sinó en com la persona afronta la seva vida per tal que sigui el màxim satisfactòria possible. Es tracta d'un procés continu, que consisteix en adquirir o recuperar molts aspectes de la vida quotidiana de les persones que es poden haver perdut a causa del problema de salut mental.

Recerca i docència, prioritats

Els projectes de la càtedra inclouen la recerca a través del recent creat Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i la posada en marxa de d'iniciatives vinculades a la innovació, la neurociència i les TIC, impulsant la seva aplicabilitat a la pràctica assistencial. Entre les prioritats hi ha també la docència, amb l'organització de diferents cursos, workshops i jornades adreçades a professionals, així com el Postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de la conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual, que es preveu que a mitjà termini esdevingui un màster. 

El Dr. Pere Bonet, durant 18 anys director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i amb una àmplia experiència professional, encapçala la càtedra. Actualment és també president del Clúster de Salut Mental de Catalunya, president del Consell Assessor del Pla director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya i professor al Màster de Psicologia General Sanitària de la UVic-UCC. Va ser membre fundador del Projecte Mosaic i coordinador de la Taula de Treball Mental Health Management pel Programa de Salut Mental de l'OMS l'any 2003, entre molts d'altres. És autor de diversos estudis i articles que s'han editat en publicacions especialitzades.