L'Esquirol planteja un procés participatiu sobre el nucli històric

El centre del poble viurà una important reducció del trànsit

Una de les primeres reunions amb Oriol Marquet de l’Institut de Salut Global de Barcelona.
Una de les primeres reunions amb Oriol Marquet de l’Institut de Salut Global de Barcelona. | Aj. de l'Esquirol
Redacció
09 de gener del 2019
L'Ajuntament de l'Esquirol ha plantejat un procés participatiu sobre el nucli històric del municipi. Amb la construcció de la variant cap a Tavertet i la futura construcció d'un nou pont que ha de connectar la C-153, a l'alçada la gasolinera, amb el sud del nucli urbà, hi haurà una reducció del trànsit del carrer Major i el carrer Sant Bartomeu. Per aquest motiu, l'Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha iniciat un procés per posar els fonaments i planificar en diferents fases i projectes la reforma integral del nucli històric.

El passat desembre, hi va haver reunions amb els veïns, entitats i col·lectius interessats en què es van començar a abordar els següents temes: mobilitat, qualitat de l'espai públic, equipaments i oci i consum. El procés vol implicar els veïns en la definició del futur del nucli del poble posant l'accent en la salut. Per tot això, ja s'han recollit les primeres idees i reflexions de com ha de ser aquesta transformació i l'impacte de l'entorn urbà en la salut: com afecta la contaminació de l'aire, el soroll del trànsit, la calor, la falta d'activitat física, la falta d'espais naturals...i com generar alternatives i solucions per posar en valor la piràmide saludable on els peatons i els ciclistes.

També s'han aborat quines són les eines per arribar a la transformació total del nucli com les infraestructures (amplades de carrils, voreres, bancs, pilones, places, fonts...), el nou disseny de l'espai (recorreguts, perspectives, cobertura verda, façanes...), la barreja d'usos en el nucli (residència, petit comerç, llocs de treball, verd), i la regulació dels espais (aparcament i velocitats).

Es preveu que els propers 19 i 20 de gener hi hagi les "Jornades de Mapatges", unes trobades a peu de carrer que portaran els veïns a fer un itinerari pel nucli antic i descobrir "in situ" les problemàtiques i preveure possibles solucions que definiran la futura transformació. El procés de participació finalitzarà el mes de febrer.