El Premi Especial Osona vol estendre's més enllà de la comarca

El guardó, que s'entrega pel Mercat del Ram, reconeix les bones pràctiques del sector

Anna Erra, Elisenda Guillaumes i Josep Puigdollers
Anna Erra, Elisenda Guillaumes i Josep Puigdollers | Carles Fiter
09 de gener del 2019
Aquest desembre s'ha presentat la tercera edició del Premi Especial Osona, que reconeix les bones pràctiques aplicades a les explotacions porcines en els àmbits del maneig sanitari, sostenibilitat ambiental, benestar animal i bioseguretat. Durant la roda de premsa, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, remarcava que agradaria que el reconeixement s'estengués "en altres comarques". "És una punta de llança a un sector, que a Osona estan fent molta feina", deia l'alcaldessa. En aquest sentit, Erra destacava la importància d'acompanyar, posar en valor i premiar a aquelles granges que compleixen amb les clàusules de sanitat i que fan un esforç de modernització.

"La gent d'Osona anem per davant amb la producció ramadera", deia el president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers. En aquest sentit, remarcava que un premi de bioseguretat és molt important per a les granges d'Osona i que el guardó ofereix l'oportunitat que les explotacions de la comarca es converteixin en "les millors a nivell mundial".

Tres guardons

Els guanyadors es donaran a conèixer al Mercat del Ram, i en total s'atorgaran tres guardons, corresponents a tres categories diferents de granges: reproductores, d'engreix i de transició de garrins. El jurat estarà format per veterinaris del DARP, de l'Ajuntament de Vic, de l'Associació PORCAT, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen i l'Associació de Veterinaris de Porcí de Catalunya.

Amb aquests guardons es vol fer visible la professionalitat del sector porcí i el seu compromís per una gestió responsable que minimitzi els riscos per la salut i el medi ambient, i vetlli pel benestar dels animals.

Granges osonenques protegides de la pesta porcina

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, destacava la millora important en les bioseguretat de les granges osonenques en els darrers anys. Segons Guillaumes, el 77% de granges de la comarca estan protegides de la pesta porcina. Aquesta xifra representa unes 500 explotacions de les més de 750 que hi ha i que estan per sobre dels 65 punts. Davant de l'amenaça de la pesta porcina els ramaders han fet un "esforç ingent" i "s'han posat les piles". Del 99,7% de les granges que se'ls ha fet l'enquesta, un 77% tenen una bona puntuació, deia la directora general.

Aquests punts surten de les enquestes realitzades en les granges que analitzen quatre elements bàsics de bioseguretat: la tanca perimetral, perquè la pesta porcina afecta tant el porc domèstic com el senglar; les teles ocelleres perquè no puguin entrar les aus amb restes que hagin entrat en contacte amb la malaltia; els vestuaris del personal, des de ramaders fins a veterinaris; i la zona de desinfecció a l'entrada de la granja. "Ja eren d'obligat compliment, però l'amenaça de la pesta porcina s'ha convertit en una oportunitat per millorar en bioseguretat", concloïa la directora general.

La Pesta Porcina Africana és una malaltia altament infecciosa que afecta porcs domèstics i senglars, contra la qual encara no hi ha tractament ni vacuna eficaç, i que pot provocar enormes pèrdues econòmiques. El virus va tornar al continent europeu el 2007 a través de productes porcins infectats procedents d'Àfrica. El virus s'ha anat expandint fins a entrar a la Unió Europea el 2014.
 

Uns garrins en una granja. Foto: Adrià Costa

 
Arxivat a