Més de la meitat de municipis d'Osona tenen un Baltasar «de veritat» a la cavalcada de Reis

Osona.com fa una radiografia de tots els pobles i ciutats de la comarca enmig de la campanya engegada per Volem Acollir

04 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:01h
El rei Baltasar a Vic, en una imatge d'arxiu
El rei Baltasar a Vic, en una imatge d'arxiu | Josep M. Costa
Més de la meitat dels municipis d'Osona tindran un Baltasar "de veritat" a la cavalcada de Reis. De la radiografia que ha realitzat Osona.com se'n desprèn que dels 48 municipis que tenen cavalcada, en 27 una persona negra interpreta el rei Baltasar, és a dir, un 56,25%. Entre aquests destaquen els municipis que fa temps que ho fan com Sant Quirze de Besora (va ser el primer el 1998), Torelló, Vic, Sant Pere o Sant Vicenç de Torelló.

Entre els municipis que hi ha un rei pintat, des dels ajuntaments o organització apunten que els costa de trobar la persona perquè en la majoria la participació és voluntària. D'altra banda, però, també cal destacar que hi ha pobles en què la comissió té un reglament estricte per arribar a ser rei.

Osona.com ha fet una enquesta a tots els ajuntaments de la comarca, tenint en compte que a Sant Sadurní d'Osormort, Sant Martí d'Albars, Sant Agustí de Lluçanès i Sobremunt no fan cavalcada i que Sant Miquel de Balenyà i la Torre d'Oristà n'organitzen una tot i pertànyer al terme municipal de Seva i Oristà, respectivament. Es poden consultar tots a continuació:

Municipis amb rei Baltasar "de veritat"
Balenyà, El Brull, Calldetenes, Gurb, Malla, Manlleu, Les Masies de Roda, Les Masies de Voltregà, Muntanyola, Oristà, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Maria de Besora, Seva, Sora, Taradell, Tavertet, Torelló, Vic i Viladrau.

Municipis amb rei Baltasar pintat
Alpens, Centelles, Espinelves, L'Esquirol, Folgueroles, Montesquiu, Olost, Orís, Perafita, Rupit i Pruit, Sant Boi de Lluçanès, Sant Miquel de Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Tavèrnoles, Tona i Vilanova de Sau.

*La Torre d'Oristà no ha pogut confirmar si finalment seria pintat o "de veritat", però tot apunta que serà la primera opció


Que hi hagi un rei negre "de veritat" no depèn de la mida del poble. Tot i que els tres municipis més grans de la comarca, Vic, Manlleu i Torelló, el rei Baltasar sí que està interpretat per una persona negra. Els que van darrere seu, com Tona i Centelles, hi ha un home pintat. Entre aquests, també hi ha municipis mitjans com Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Santa Eugènia de Berga i l'Esquirol. A l'altra banda, hi ha pobles petits com Tavertet, Santa Maria de Besora, Sora, El Brull o Malla que organitzen una cavalcada amb un Baltasar "de veritat".

Campanya de Volem Acollir

Volem Acollir ha iniciat aquest any amb molta força la campanya #BaltasarDeVeritat per conscienciar els ajuntaments de la importància de no haver de pintar el personatge que interpreta el rei Baltasar en les cavalcades.
 

Melcior, Gaspar i Baltasar a Roda de Ter. Foto: Josep M Montaner


A nivell de Catalunya, tres de cada quatre capitals de comarca tindran un rei Baltasar representat per una persona de pell negra a la cavalcada de Reis. Són 32 de 43 capitals, vuit més que l'any passat, segons informa l'organització Casa nostra, casa vostra. A la demarcació de Barcelona, el 84,6% de les capitals tindran un rei Baltasar de pell negra, a la de Girona un 75%, a la de Lleida un 58,3% i a la de Tarragona un 80%.

Centelles "vol anar més enllà"

L'Ajuntament de Centelles s'ha adherit a la campanya de Volem Acollir i remarquen que s'ha iniciat un treball sobre si el rei Baltasar havia de ser pintat o no. En aquest sentit apunten que per arribar a ser rei s'ha d'haver estat més de 15 anys patge i passar per tots els nivells. Alhora expliquen que enguany s'ha intentat que tota la comitiva de Baltasar sigui "de veritat".

Paral·lelament aquest març es faran sessions de debat i formació al personal del consistori, la comissió de reis i del sector educatiu per "treballar i sensibilitzar sobre la problemàtica del racisme i la convivència". En declaracions aquest diari, la regidora Neus Verdaguer apunta que volen "anar més enllà" i que no només sigui en aquesta campanya puntual. Tot i això, Centelles manté el model dels altres anys amb un Baltasar embetumat.
 

Capitals de comarca amb un #BaltasarDeVeritat. Foto: Casa nostra casa vostra

Arxivat a