El capità dels galejadors de Centelles no dispararà cap tret per la Festa del Pi

Josep Giol se solidaritza amb els presos polítics mentre que la junta remarca que "és una decisió personal de cadascú"

La Festa del Pi se celebra cada 30 de desembre
La Festa del Pi se celebra cada 30 de desembre | Toni Carrasco
Toni Carrasco
29 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:15h
El capità dels galejadors, Josep Giol, en la darrera assemblea de galejadors de la Festa del Pi de Centelles i en una intervenció prèvia va manifestar el desig i la postura que prendrà a títol personal en la propera celebració de la festivitat, aquest diumenge 30 de desembre. "Aquest any per humanitat, per compartir sentiments i respectar els drets humans, el meu trabuc restarà mut tota la festa" explica Giol. En aquest sentit serà el seu "sacrifici per unes persones que honoren a Catalunya". Té 90 anys i aquest any en farà 75 que ha tallat el pi de la festa.

Des de la junta de Galejadors, el nou tinent, Jordi Font i Giol ha manifestat que "aquesta decisió és a títol personal del capità, l'associació de galejadors amb 350 membres no ha pres cap decisió consensuada al respecte i la nostra funció de protecció de la festa i de posicionament com sempre és de transversalitat absoluta". Per Font "la nostra missió i obligació és el manteniment de la festa, la tradició i que el dia 30 celebrem com sempre una diada festiva, brillant i ben lluïda; la junta no pren decisions polítiques segons el moment actual com tampoc ho ha fet en altres moments difícils al llarg de la història".

El nou tinent reconeix que possiblement el 80% o més dels galejadors puguin ser independentistes i que com sempre "respectarem els actes espontanis que puguin succeir al llarg del dia en reconeixement i solidaritat al delicat moment polític actual". En aquest sentit, apunta que en altres moments la Festa del Pi "s'ha arribat a celebrar en un estat d'excepció, en temps de guerra civil i també en altres temps, i com ara, els galejadors han estat i són persones de totes les ideologies polítiques, que cal respectar sempre". Pel tinent "ara mateix no sabem que faran molts o pocs galejadors, però tampoc ens importa, és una decisió personal de cadascú". Ja s'han afegit a aquest silenci del trabuc i portant un llaç groc al canó, una altra galejadora veterana i la primera dona que va ser reconeguda com a tal, Assumpta Vall·llovera.

Una nova jornada des de les 7 del matí

Com cada any, plogui, nevi, faci fred, sol o vent, Centelles tindrà una nova cita atàvica per commemorar la santa patrona, Santa Coloma. El diumenge 30 de desembre a les set del matí més de 350 galejadors amb els seus trabucs faran tronar tot el poble fins ben passades les dues del migdia. En una festa, idèntica al llarg dels darrers 300 anys i que és per antonomàsia el símbol d'identitat de tots els centellencs. Durant el dia es cremaran uns 400 quilos de pólvora negra en forma de salves amb un acte central a la plaça major on una galejada marcarà la ruta cap a l'església on el pi, portat per una carreta arrossegada per dos bous.

Una festa de soroll i pólvora però a la vegada muda de paraules i on tothom en fa una interpretació i vivència molt personal i que cloure amb el pi penjat cap per avall a l'església parroquial tot cantant l'himne a la santa patrona, Santa Coloma. Cal tenir present, que tot i el soroll eixordador de les salves durant tot el dia, aquest forma part intrínseca de la festa des dels seus orígens.

Galeries de fotos dels darrers anys de la Festa del Pi de Centelles

Arxivat a