L'abecedari del 2018 a Osona

Resumim amb totes les lletres, els fets més remarcables de l'any a Osona: des de l'exili de Marta Rovira, el procés d'elecció de rector de la UVic o les inundacions a la comarca pels aiguats

Algunes de les imatges destacades d'aquest 2018.
Algunes de les imatges destacades d'aquest 2018. | Osona.com
30 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:29h
A d'"acord" a les càrnies. Els grans sindicats (CCOO i UGT) van proposar una vaga indefinida al Grupo Jorge, amb escorxador a Santa Eugènia de Berga, per una millora dels drets laborals. Tot i que es va arribar a un acord entre l'empresa, CCOO i el Departament de treball per laboralitzar els treballadors que estaven en cooperatives, però de mobilitzacions per acomiadaments i multes a la companyia n'hi segueixen havent.

B de Bon Preu i Benito. Aquestes dues empreses han estat les protagonistes del 2018. D'una banda, els propietaris de Bon Preu, Joan i Josep Font, s'han vist les cares al jutjat mercantil en un plet que continua obert. La jutgessa del cas que havia de decidir si s'havia de procedir a la venda de mitja companyia, com demanava el vicepresident, Josep Font, o si s'havia de dividir els supermercats, no va determinar quant val l'empresa ni tampoc quina quantitat haurà de pagar Joan Font, president de Bon Preu, al seu germà per al 50% de les accions. D'altra banda, l'empresari Joaquim Carandell ha recuperat la propietat de Benito Urban, a través del grup Ona Capital, del Grup Bon Preu i Alba & Andrea, després que estigués a punt d'entrar en concurs de creditors.

C de Can Molas. El pont de Can Molas de Manlleu ha estat una de les grans obres a la comarca. Els treballs, que van acabar cinc mesos abans i amb un pressupost d'1,119 milions, van consistir en l'ampliació del pont. Les obres han provocat llargues cues a la intersecció entre la C-17 i la C-25, i a Roda de Ter per l'acumulació de vehicles.
 

Reobertura del pont de Can Molas. Foto: Adrià Costa


De de desmantellament de l'antena de Sant Fidel. L'Ajuntament de Vic s'ha compromès ha desmantellar l'antena del carrer de Sant Fidel durant l'estiu del 2019. El compromís arriba després d'una moció del 2016. Està previst repartir l'estructura en tres ubicacions.

E d'eleccions municipals. Tot i que les eleccions municipals són el maig del 2019, ja s'han començat a postular els candidats de cada localitat. On segur que hi haurà noves cares és a Torelló, Balenyà, Santa Eugènia de Berga o Seva, ja que els actuals alcaldes no repetiran.

F de Fundació Hospital Santa Creu. Enguany la fundació ha celebrat el 140è aniversari de model d'atenció socio-sanitària, que al seu moment va ser pioner.

G de gos policia. Vic ha posat en marxa la primera unitat canina d'Osona. En Barney, que ha fet centenars d'actuacions, ha estat rebut amb èxit per la Guàrdia Urbana de Vic i Ajuntament.

H d'herència. La UVic-UCC i Càritas han rebut amb sorpresa una herència de 8,3 milions destinada a infants, joves i gent gran. El llegat prové de Maria Victòria Modolell, vídua de Carlos Calderó, que ha deixat el seu patrimoni a les dues institucions.

I d'inundacions. Un dels episodis més forts metodològicament parlant ha estat el pas de les restes de l'huracà Leslie per Osona que ha deixat inundacions, arbres caiguts i veïns sense llum. Les fortes pluges van provocar l'augment dels cabals dels rius, com el Ter o la Riera Major, i fortes destrosses a municipis com són Sant Quirze de Besora, Montesquiu, Manlleu, Torelló o Sant Vicenç de Torelló. Els danys superen els 1,8 milions.
 

Joan Sala Foto: Josep M. Montaner


J de Joan Sala. Joan Sala es va convertir en el primer síndic de Greuges de Vic. L'Ajuntament ho va aprovar per unanimitat en el plenari. Sala té com a missió defensar els drets dels ciutadans davant l'administració local.

L de Lluís Solà Sala. Solà Sala és també un dels noms propis d'aquest 2018. Vic li ha atorgat la Medalla d'Or i també s'ha coproduït un espectacle en homenatge. Cal destacar que el ple de l'ajuntament vigatà també ha decidit atorgar la màxima condecoració de la ciutat a Quim Capdevila.

M de megafonia. Va saltar la polèmica a Vic per la difusió de missatges independentistes a través de la megafonia de l'Ajuntament. En concret, es tractava d'un missatge consensuat amb l'ANC, Òmnium i els CDR, en què es lamenta la situació dels dirigents independentistes i que són a la presó. El missatge demanava que "no normalitzem la situació d'excepcionalitat i d'urgència nacional. Recordem cada dia que encara hi ha presos i exiliats. No ens desviem del nostre objectiu: la independència de Catalunya".O d'Osona Cuina. Enguany també s'ha celebrat l'aniversari d'Osona Cuina, el col·lectiu de restaurants de la comarca, que ha renovat la junta i encara aquesta nova etapa amb l'objectiu de seguir potenciant el producte del territori i obrir el ventall a d'altres.

P de plaga. L'eruga del boix ha envaït els boscos d'Osona i ha malmès unes 2.000 hectàrees. L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha engegat campanyes per frenar-ho, com també ho han fet particulars.

R de Rovira. Marta Rovira va marxar a l'exili (Suïssa) per no "viure silenciada". La vigatana havia de declarar davant del Suprem juntament amb la resta de líders independentistes investigats, que actualment estan en presó preventiva. Es van organitzar diferents actes de suport per la política d'ERC.
 

El CAP de Manlleu amb una pancarta reivindicativa. Foto: Adrià Costa


S de salut mobilitzada. Osona ha viscut mobilitzacions del sector de la salut. D'una banda, els CAP de la comarca han protagonitzat una vaga històrica de 4 dies per reclamar millores laborals. Finalment van arribar a un acord amb el Departament de Salut. Els metges del Consorci Hospitalari de Vic, per l'altra, també reclamaven millores laborals, però no se'ls ha donat una resposta satisfactòria. Esperen més mobilitzacions de cara el 2019.

U d'UVic. La UVic ha estat immersa en el procés de selecció del rector. Després que Oriol Amat renunciés per motius personals, Josep-Eladi Baños ha estat escollit en una segona convocatòria. Era la primera vegada que es portava a terme aquest procediment de selecció, que s'ha hagut de repetir en dues ocasions. Joan Masnou ha estat el rector en funcions durant el període de transició.

V de Vic i la música. Aquest 2018 ha estat marcat pel 30è aniversari del Mercat de Música Viva de Vic. Veus i estils diferents van encetar el certamen que va tancar amb la participació de 680 professionals i més de 1.000 contactes.
 

El nou rector Josep-Eladi Baños. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a