Patrimoni

Un peix dins un altre

L'exposició "Osona 50 milions d'anys enrere" acull els millors fòssils de la col·lecció de l'enginyer geòleg Francesc Farrés

per Redacció , 25 de desembre de 2018 a les 14:27 |
La presa engolida és un «clupeid» del grup de les sardines acolorit amb verd per destacar-lo.
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un peix fòssil amb una sardina dins l'estómac. Aquesta raresa paleontològica es pot veure l'exposició "Osona 50 milions d'anys enrere", instal·lada al Museu de l'Art de la Pell (MAP). El fòsill recull l'escena extraordinària d'un peix que abans de pair el seu àpat va morir quedant enganxat en el llot del sediment. Es tracta de la depredació d’un peix carnívor (Synodontidae) que es va menjar una petita presa tipus arengada (Clupeidae), engolida pel cap.

Es preveu que va succeir fa 35 milions d’anys, a finals de l’Eocè. L’estudi d’aquests peixos de conservació excepcional varen portar-se a terme entre les Universitats de Torí, Barcelona i GeoLab-Vic. Se l'anomena Osonasynodus almerai, Carnevale et.al 2018, nou gènere per a la ciència dedicat a la comarca d’Osona i l’espècie al Dr. Jaume Almera, pare de la paleontologia catalana.


La mostra ofereix un recorregut en els ecosistemes marins d'aquesta època i les seves costes del sector oriental de l'antiga Conca de l'Ebre, on actualment es troba Osona. Per això s'hi poden veure fòssils la vida marina de llavors, des de peixos i tortugues, fins a crancs, cargols i petxines, a més d'espines, aletes, escates i altres parts toves del cos que han quedat com litografies gravades directament a la pedra. Es tracta d'un patrimoni excepcional, per la seva diversitat i la qualitat, i permet interpretar l'evolució de la comarca durant aquest període.
 

Visita del Dr. Giorgio Carnevale (Università di Torino), especialista en peixos de l'Eocè. Primer contacte de valoració del material fòssil osonenc a la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB). Equip d'especialistes per a la realització de l'estudi de conjunt, drets: Dra. Rosa Domènech (UB); Dr. Giorgio Carnevale (Università di Torino); Dr. Jordi Martinell (UB); geòleg Albert Vidal (Generalitat de Catalunya); Dr. Ferran Colombo. Asseguts: Eng. Geòleg Francesc Farrés (GeoLab-Vic), que va trobar e conjunt d'ictiofauna d'Osona.

 

Francesc Farrés ha treballat amb fòssils durant seixanta anys Foto: Josep M. Montaner

 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació