Tot el que necessites saber si ets un dels premiats de la Loteria de Nadal

Cal declarar el premi? Quant he de pagar a Hisenda? Hi ha algun termini per cobrar-lo?

Redacció
21 de desembre del 2018
Els nens que van cantar el primer premi de la Loteria de Nadal l'any passat.
Els nens que van cantar el primer premi de la Loteria de Nadal l'any passat. | ACN
Aquest dissabte, 22 de desembre, se celebra el Sorteig Extraordinari de Nadal, una cita que gran part de la població espera cada any amb il·lusió i que suposa l'obertura "oficial" del Nadal. Tot i que és comú escoltar comentaris com "a mi mai em toca res" o "aquest any no penso comprar ni un dècim", la veritat és que al final, la majoria de la població acaba adquirint alguna participació, bé sigui per compromís, per costum o per l'esperança que toqui i ser una d'aquestes famílies que cada any surt en televisió, posant amb una rèplica del dècim premiat i destapant ampolles de xampany.

Quant he de pagar a Hisenda?

Una de les preguntes més formulades quan toca la loteria és "quant es portarà Hisenda?" Doncs bé, fins a 2017, Hisenda s'enduia el 20% dels premis superiors a 2.500 euros, però aquest any la legislació ha canviat i el mínim exempt d'impostos en els premis de loteria ha pujat dels 2.500 euros fins als 10.000 euros.

D'aquesta manera, si el teu premi és de 10.000 euros o inferior, no hauràs de compartir res amb Hisenda. No obstant això, si guanyes un premi d'11.000 euros, només estaran subjectes a l'impost del 20 per cent 1.000 euros, de tal forma que es descomptarien 200 euros i cobraries un total de 10.800 euros.

Cal declarar el premi?

Una altra dels dubtes que poden sorgir en rebre un premi de loteria és si aquest ha d'incloure's en la declaració de la renda. Aquí ens ho posen fàcil i és que el premi es lliura ja reduït i l'organisme es queda automàticament amb la tributació, de tal forma que no és necessari tornar a incloure la retenció en la declaració de la renda, però sí que cal declarar totes les inversions i els rendiments que sorgeixin del premi.

Què passa si perdo o em roben el número i em toca la loteria?

D'altra banda, cal destacar que a més de pagar impostos, com a consumidors tenim uns drets en comprar un dècim com exigir que revisin un bitllet encara que estigui deteriorat o que detinguin el lliurament del premi si el perds o te l'han robat, de tal forma que si per equivocació fiques el dècim a la rentadora o el número premiat pertany a aquell cupó que vas perdre fa dies, encara tens possibilitats de recuperar el teu premi.

En cas que et robin el bitllet, és aconsellable acudir a la comissaria amb el màxim de dades possibles com el número, la sèrie i la fracció jugada perquè Loteries et sol·liciti una còpia de la denúncia que hagis presentat i es paralitzi, per ordre judicial, el pagament d'aquest dècim.

Hi ha termini per cobrar el premi?

Si has estat un dels agraciats amb la Loteria de Nadal, has de saber que tens un termini de tres mesos per a cobrar-lo, en el qual ni l'administració ni les entitats col·laboradores poden negar-se abonar el premi però passat aquest termini, els diners passen automàticament a les arques d'Hisenda.

On he d'anar per cobrar el premi?

Així, podràs cobrar el premi el mateix dia de l'esdeveniment, és a dir, el 22 de desembre a partir de les 18:00h, en qualsevol administració de loteries, si el premi és inferior a 3.000 euros, i en una entitat financera o una delegació de Loteries i Apostes de l'Estat (LAE) si la quantia és superior, només necessitaràs el DNI i el dècim premiat per a realitzar el cobrament, sigui com sigui la quantitat.

Has compartit el dècim per Whatsapp?

Comprar dècims de loteria i compartir-los amb amics, familiars o companys de treball és una pràctica habitual en la societat i en moltes ocasions, el número del mateix es difon per grups de whatsapp per a fer arribar a tots els participants el bitllet compartit. Per aquest motiu, convé saber alguns detalls que cal tenir en compte perquè Whatsapp sigui considerat com una prova fidedigna i apta com enviar una fotografia del dècim en el qual es vegin totes les dades, crear un grup específic entre participants o indicar en un missatge la persona que s'autoritza com a "dipositari", és a dir, el que custodiarà el dècim.

D'altra banda, i encara que pugui semblar de desconfiat, és aconsellable guardar els missatges del grup i enviar-los al correu electrònic per a salvaguardar la informació davant possibles contratemps amb el dispositiu mòbil o possibles errors de l'aplicació.

Comprova si els teus números del sorteig de Nadal tenen premi