Isaac Peraire: «Cap voluntat personal passa per sobre d'una assemblea»

L'actual alcalde de Prats encara la candidatura per ERC amb nous projectes i destaca "el republicanisme municipalista" per "sumar suports"

Isaac Peraire
Isaac Peraire | Josep M. Montaner
20 de desembre del 2018
Actualitzat el 15 d'abril del 2019 a les 15:36h
Isaac Peraire ha estat escollit unànimement per encapçalar ERC de Prats de Lluçanès a les eleccions municipals del maig del 2019. L'elecció arriba amb polèmica. El passat 2014, davant la possibilitat d'unes primàries, l'actual alcalde i Montse Juvanteny vam acordar que ell encapçalaria la llista de les municipals del 2015 a canvi que ella ho fes a les del 2019. Esquerra va aconseguir l'alcaldia el 2015, amb Peraire al capdavant i Juvanteny com a número 2, a poca distància de l'oposició (PDECat).

Osona.com entrevista l'actual alcalde de Prats per parlar sobre la polèmica generada, els projectes desenvolupats i els reptes al municipi, així com la tasca del Consorci del Lluçanès, del qual n'és president.

- La candidatura per encapçalar ERC a Prats de Lluçanès ha vingut acompanyada de polèmica. Vostè ha trencat un acord?

- Aquí no sobra ningú. En tots els anys Esquerra ha volgut construir grans consensos i acords. El 2014, igual que ara, tothom és necessari per guanyar unes eleccions per tot el que es pugui aportar. Veníem d'uns anys a l'oposició i exercint uns lideratges i una feina. Aquesta ens sembla que ha estat prou positiva.  Al final de tot, no hi ha cap acord que estigui per sobre d'una assemblea de militants. És sobirana i els militants decideixen els caps de llista igual que el conjunt la llista. Compleixo sempre els acords i cap voluntat personal de ningú passa per sobre d'una assemblea local.

- Finalment s'ha presentat una única candidatura. S'ha arribat a cap acord amb Montse Juvanteny, l'altra part?

- No. Es podia presentar i aquest dimecres vam veure que no.

"Jo sol no he fet res, hem fet un treball coral d'equip amb totes les regidores"

- Vostè vol formar una llista amb cares noves, compta amb Montse Juvanteny, fins ara la número 2?

- Creiem que més enllà del partit i les persones, hem intentat fer projectes que es quedin consolidats al municipi. Això és el que passa per sobre de tot. Evidentment els projectes els han de tirar endavant persones. Ens sembla que la millor garantia que això sigui així és que Esquerra torni a guanyar les eleccions. Per fer-ho ens cal un equip divers, preparat, complet... em sembla que hi ha d'haver persones d'aquest equip actual que ha treballat molt i ho ha fet bé. Jo sol no he fet res, hem fet un treball coral, d'equip amb totes les regidores. S'ha aprovat la comissió de llistes que ha de treballar qui repeteix, com ho fa i quines cares noves hi haurà. A més de cares noves, també hi haurà propostes noves.
 

Isaac Peraire Foto: Josep M. Montaner


- Alguns mitjans l'han acusat d'incloure familiars a l'assemblea per aconseguir vots.

​- No entraré en difamacions o informacions no contrastades que no s'ajusten a la realitat. No hi entro per respecte a totes les persones que són militants i a la gent propera.

- Des de l'oposició (PDECat) parlaven d'una "batalla interna". Creu que això ha malmès l'equip de govern?

- Som persones adultes, responsables i compromeses. No valoraré el que l'oposició digui. Em sembla molt bé que opini i que es preocupi perquè el poble vagi bé. De fet, des del minut zero ens hauria agradat que no hagués estat grup de l'oposició, sinó que hagués estat per un govern d'unitat. Malgrat no ser-hi, hem construït grans acords.

- Quins projectes destaca d'aquesta legislatura?

- Encara no s'ha acabat i hem desenvolupat moltes iniciatives. Aquest equip de govern encara té projectes engegats des d'obres com la rotonda de la carretera de Navàs i els vestidors de la zona esportiva, que s'han de començar a construir la primavera que ve. També hem fet projectes com els horts socials, el centre obert, l'Escola de Música, el Consell d'Infants, la dinamització del mercat, l'espai del coworking... tot això segueix viu, actiu i a reforçar.

"Hem de seguir consolidant Prats com el centre comercial del Lluçanès"

- Parlava de propostes noves per a la propera legislatura. A quines es refereix?

- De cara a la propera legislatura, a part de consolidar tot el que he dit, com polítiques socials, de treball, que ho anem fent des del Consorci del Lluçanès, hem de seguir consolidant Prats com el centre comercial del Lluçanès. També el fet de poder viure-hi i treballar des de l'espai coworking, fins al teletreball. Tal com està la situació del país, ens sembla que no aconseguirem una empresa de 300 llocs de treball en un dia. Potser hem de dinamitzar el món del treball amb la microempresa lligada al territori. Pel que fa a l'habitatge, estem immersos en un pla municipal de l'habitatge, hem pogut desencallar els pisos de Puigneró, tenim el gran repte dels pisos buits al centre del poble. I després tenim el Teatre Orient al centre del poble que s'ha de rehabilitar. Ha de ser un espai on també es pugui crear. Un altre repte és la plaça Nova, que necessita una reforma exterior com interior (clavegueram) i en la línia de valorar el comerç i el centre del poble. Això ho volem fer construint grans consensos. Tot això va acompanyat de la reforma de la deixalleria, del canvi de sistema energètic del pavelló municipal, tenim la insonorització de l'escola de música, consolidar el porta a porta, la promoció turística, la memòria històrica...
 

Isaac Peraire Foto: Josep M. Montaner

 

- Quina valoració fa d'aquests quatre anys?

- Molt positiva. Hi ha hagut un equip polític compromès amb els objectius clars i amb un pla de govern complert i planificat. Podem dir que hem complert el programa electoral amb tota la seva totalitat quan inaugurem els vestidors construïts, que estan en marxa. Estem orgullosos del que hem fet, que és gràcies a tot l'equip de govern, els tècnics i la capacitat de tots plegats de sumar esforços i construir-los. En definitiva de fer aquest poble per viure, treballar, aprendre i gaudir. Prats és un poble per tots aquests conceptes.

- A més d'alcalde també és president del Consorci del Lluçanès i ocupa un càrrec importat a Esquerra. Ja té temps per a tot?

- Cadascuna de les responsabilitats no les exerceixo en solitari. La meva jornada són 24 hores. Les exerceixo amb tota la passió, sense horaris, amb un equip polítics i tècnic a tot arreu potent. No és una feina individual, sinó col·lectiva.

"L'Escola de Música i Arts és el millor que ha passat al Lluçanès en dècades"

- Centrant-nos en el Consorci, quins han estat els grans projectes que ha desenvolupat enguany?

- Són la cooperativa Cuidem al Lluçanès i l'Escola de Música i Arts del Lluçanès. És el millor que ha passat al Lluçanès en dècades.

- Per què?

- Ha generat un espai de formació, socialització, desenvolupament personal i col·lectiu molt gran. Ha portat aquesta formació a municipis on no la tenia i ha construït una xarxa. Hi ha 12 dels 13 municipis implicats en l'inici del segon curs.
 

Isaac Peraire Foto: Josep M. Montaner


- I a partir d'ara?

- Estem treballant en un el marc d'un projecte d'especialització territorial en la construcció d'una formatgeria i un obrador comunitari. El Lluçanès ja fa temps que és pioner en la formació d'aquest aspecte i necessita un espai per fer les pràctiques. D'altra banda, en el camp del desenvolupament rural i la generació de noves oportunitats, hi ha la proliferació de formatgeries. Ara som líders mundials en formatges. La formatgeria és un filó a explorar al Lluçanès. Un obrador comunitari és com un viver d'empreses. És un element de desenvolupament territorial molt important.

- S'ha parlat d'una càtedra del món rural...

- Al país no hi ha ni una càtedra del món rural que generi coneixement, expertesa, que afronti els reptes, que busqui aquest coneixement. Hi estem treballant amb la UVic-UCC perquè la tingui Prats de Lluçanès. L'expertesa, el coneixement i la innovació no està renyit amb el món rural.

- De cara el 2019, el Lluçanès arribarà a ser comarca?

- És el mateix que li vaig demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, que va venir a Prats, entre altres coses. S'ha d'atendre la consulta del Lluçanès que fa massa temps que va passar. Crec que el govern de la Generalitat ha de donar resposta a la ciutadania del Lluçanès.

"El republicanisme municipalista ha tingut molt a dir, però ara molt més"


- Ha estat un dels alcaldes més compromesos amb el procés independentista. Quina visió en té?

- Compromès amb això i amb l'equip. Ara fa més d'un any, el setembre, signàvem el decret de la consulta que cedíem locals al govern i estava acompanyat d'equip de govern i oposició. Per tant, alcalde compromès, però amb el suport de l'Ajuntament i el municipi, compromès amb la democràcia i el republicanisme. No podem fer ni un pas enrere ni afluixar. Com a alcalde he d'estar al costat de la ciutadania i tampoc renunciar a la ciutadania que no va votar l'1-O o va votar que "no", no se sentin exclosos d'aquest projecte. La grandesa del projecte republicà és que no exclou ningú. Sumar suports, no donar cops de porta, hem de teixir aliances i confiances amb persones que fins ara no ho hem fet perquè hem de ser més i ser més forts. El republicanisme municipalista ha tingut molt a dir, però ara molt més. Estic encoratjat de poder seguir-ho fent al capdavant de l'alcaldia de Prats de Lluçanès.
 

Isaac Peraire Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a