Menjadors escolars al carrer per aturar definitivament el decret

L'Escola Estel de Sant Tomàs també protesta perquè no tots els alumnes tenen beques menjador

Alumnes de l'escola Estel dinant a fora
Alumnes de l'escola Estel dinant a fora | Carles Fiter
19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:00h
Diferents escoles d'Osona han dinat aquest migdia al pati de l'escola o al carrer per reflectir el seu malestar davant els treballs d'elaboració del decret llei de menjadors escolars que proposa el Departament d'Educació. La iniciativa sorgeix de diferents AMPAs (Associacions de Mares i Pares) de la comarca que volen seguir gestionant-los i per aturar definitivament els treballs del decret llei de menjadors escolars.

Denuncien que la proposta afavoreix l’entrada massiva de l’empresa privada als centres educatius i incentiva el negoci amb els menjadors de les escoles de titularitat pública. A més, deixa fora la participació activa de les associacions de familiars d’alumnes AFA/AMPA del model de menjador escolar.

Alguns han fet tallers perquè els infants reflexionin sobre l'espai de menjador que volen. Aquestes accions s'emmarquen en les mobilitzacions proposades per la Coordinadora SOS Menjadors Escolars Públics, que a la comarca organitza SOS Menjadors Osona. L'escola Sentfores (Vic), l'escola Estel, l'escola La Sínia (Vic), l'escola El Salarich (Vic), l'escola El Roure Gros (Santa Eulàlia de Riuprimer), l'escola 4 vents (Manlleu), l'escola Mossèn Cinto (Folgueroles), l'escola Sant Marc (Calldetenes) i l'escola Xoriguer (Centelles) són els centres que s'hi han adherit.
 

Alumnes de l'escola Sentfores dinant a fora Foto: Cedida


Educació, buscant la fórmula

El discurs del departament ha canviat per tal que les AMPA que ho vulguin gestionin el servei. Precisament aquest dilluns, després d'una reunió amb la plataforma, tot apunta que Educació està estudiant la millor fórmula per donar seguretat jurídica als consells comarcals i aconseguir que les AMPA puguin seguir fent la gestió directa el curs vinent, ja sigui amb l'impuls d'una nova llei o amb la modificació d'una norma ja vigent.

El cas de Sant Tomàs: beques menjador per a tots

"Ens hem afegit aquesta protesta perquè, tot i que en el text es parla d'inclusivitat, no es tenen en compte les escoles especials", explica Josep Casanovas, de l'AMPA del centre. En aquest sentit denuncia que "fa tres cursos que ens retallen les beques menjador de Vic". El departament, amb qui han tingut contacte, ho condicionen a la disponibilitat pressupostària i als requisits que demanen. D'aquesta manera tres alumnes no poden tenir beca menjador. "És un tema de drets, no del lloc on vius, la renda familiar ni del grau discapacitat", conclou Casanovas.
 

Els alumnes del Roure Gros han reflexionat sobre l'espai del menjador Foto: Cedida

Arxivat a