El 77% de granges d'Osona estan protegides de la pesta porcina

Elisenda Guillaumes apunta que l'amenaça de la malaltia s'ha convertit en una oportunitat per millorar en bioseguretat a les explotacions

24 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:28h
Porcs en una granja
Porcs en una granja | Carles Fiter

Uns garrins en una granja. Foto: Adrià Costa


El 77% de granges d'Osona estan protegides de la pesta porcina. Així ho destacava la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, en la roda de premsa de presentació del Premi Especial Osona 2019, que precisament reconeix la millora i modernització que fa el sector porcí per respondre als reptes mediambientals, sanitaris i de benestar animal que té plantejats. El premi s’atorgarà durant el Mercat del Ram.

Guillaumes explicava que aquestes granges percentatge representen unes 500 explotacions de les més de 750 que hi ha i que estan per sobre dels 65 punts. Davant de l'amenaça de la pesta porcina els ramaders han fet un "esforç ingent" i "s'han posat les piles". Del 99,7% de les granges que se'ls ha fet l'enquesta, un 77% tenen una bona puntuació.

Quatre elements de bioseguretat elementals

Aquests punts surten de les enquestes realitzades en les granges que analitzen quatre elements bàsics de bioseguretat: la tanca perimetral, perquè la pesta porcina afecta tan el porc domèstic com el senglar; les teles ocelleres perquè no puguin entrar les aus amb restes que hagin entrat en contacte amb la malaltia; els vestuaris del personal, des de ramaders fins a veterinaris; i la zona de desinfecció a l'entrada de la granja. "Ja eren d'obligat compliment, però l'amenaça de la pesta porcina s'ha convertit en una oportunitat per millorar en bioseguretat", concloïa la directora general.

La Pesta Porcina Africana és una malaltia altament infecciosa que afecta porcs domèstics i senglars, contra la qual encara no hi ha tractament ni vacuna eficaç, i que pot provocar enormes pèrdues econòmiques. El virus va tornar al continent europeu el 2007 a través de productes porcins infectats procedents d'Àfrica. El virus s'ha anat expandint fins a entrar a la Unió Europea el 2014.