La samfaina de Centelles, un plat únic i tradicional

La coradella de Molins de Rei, un plat similar, és el més popular d'enguany a Catalunya

L'esmorzar de forquilla i ganivet és únic a Centelles.
L'esmorzar de forquilla i ganivet és únic a Centelles. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
18 de desembre del 2018
Des de fa onze anys que la samfaina de Centelles es pot tastar per aquestes dates però cal tenir en compte de no confondre amb la samfaina convencional de tots coneguda, ni amb el pisto espanyol ni tampoc amb la ratatouille francesa. La samfaina de Centelles forma part del programa d'activitats de la Fira de la Tòfona local des dels seus inicis i cada any es fa degustació de diverses receptes elaborades per cuiners professionals i també alguns particulars.

Tot i no tenir res a veure amb la tòfona negra silvestre de la zona, aquest esmorzar de forquilla i ganivet és únic a Centelles i durant molts anys després de la guerra i sobretot durant els anys 60, 70 i 80 se servia al ja desaparegut restaurant de l'Andreu Coll, Ca l'Andreu, a la plaça de Mossèn Xandri davant el replà de l'església, on els pagesos i vilatans del poble i de l'entorn hi anaven a esmorzar els diumenges d'hivern.

La tradició no s'ha perdut i és el primer acte de la fira on centellencs i no centellencs es retroben per esmorzar de forma contundent com ja fa forces anys feien els nostres pares i els nostres avis feien el cap de setmana però també els tofonaires abans d'anar al bosc o els traginers que feien parada i fonda al poble.

Curiosament i enigmàticament aquest any un plat similar, la coradella, molt popular a Molins de Rei ha estat nomenat plat de l'any pels catalans. Tant la coradella de Molins de Rei com la samfaina centellenca parteixen de l'aprofitament dels menuts de xai a cocció lenta amb la sang del mateix animal. La seva elaboració es fa de forma curosa, lenta i laboriosa i és un plat de gust deliciós. Tot i que cal dir que els seus ingredients, un cop cuinats, no tenen una presència prou atractiva a la vista.

Arxivat a